6 °C Budapest

Regionális összefogás az ESS hazai megvalósításáért

Pénzcentrum
2008. június 17. 14:51

17-én a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) és az ESS Magyarország. A kormányzat és a tudományos élet összefogásában megrendezett eseménysorozat célja az volt, hogy az Európai Neutronkutató Központ (ESS) magyarországi megvalósítása érdekében a regionális országok képviselői meggyőződhessenek a magyarországi helyszín alkalmasságáról, és megkezdődhessenek a tárgyalások a beruházást finanszírozó nemzetközi konzorciumba való belépéssel kapcsolatban. A konferencián részt vett Egyed Géza az NFGM szakállamtitkára és Kósa Lajos Debrecen város polgármestere.

Az ESS befogadására ma leginkább Magyarország mellett Spanyolországnak és Svédországnak van esélye. A lehetséges magyarországi regionális együttműködés - melynek tagjai Ausztria, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna - esélyeit növeli, hogy az EU a K+F kapacitások kiegyensúlyozására törekszik, és új tagállamba még nem került nagy kutatási berendezés. Az érintett tudományterületek (anyagtudományok, biotechnológia, orvostudományok) Magyarországon fejlettek, szakembereink nemzetközi presztízse magas.

Magyarország legfontosabb előnyei:

- A magyar neutronkutatási koncepció olcsóbban és hatékonyabban használható, mint a mostani amerikai és a japán megoldások. Az ESS működését megalapozó eljárás az ún. hosszú impulzusú neutronforrás kidolgozója Mezei Ferenc fizikus, az MTA tagja.

- Debrecen jelentős kutatási és fejlesztési bázisa:

o a neutronkutatásnak szentelt MTA ATOMKI kutatóintézmény, amely több mint fél évszázada eredményesen működik, s így komoly tudományos háttérrel és megfelelő üzemeltetési tapasztalattal rendelkezik;

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

o a Debreceni Egyetem K+F kapacitása, széles kapacitású tudományos kutatói hálózattal és utánpótlással.

Az ESS beruházás elnyerése újabb fontos lépést jelentene a magyar K+F szféra fejlesztésében, hiszen még jelentősebben ráirányítaná a nemzetközi figyelmet a hazai kutatásokra és a kutatási eredmények alkalmazásaira, lehetséges kitörési pontokat teremtve ezzel a hazai kutatás és fejlesztés számára.

A konferenciát követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nemzetközi összefogással megvalósuló ESS projekt több szempontból is megtérülő beruházás. Egyrészt jelentős infrastrukturális fejlesztéseket generál, amely magával hozza a szolgáltató szektor bővülését, amellett, hogy mind a kivitelezési szakaszban, mind a működése során több ezer munkahelyet teremt.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?