Vidám kisfiú, aki a hulló száraz őszi levelek között állva élvezi a parkban a vidámságot

Kiderült, milyen idő vár a magyarokra ezen a hétvégén

2024. október 25. 22:04

Egy Észak-Európa felett elhelyezkedő anticiklonnak köszönhetően a kontinens nagy részén csendes, nyugodt idő uralkodik. Közép-Európa több pontján, köztük Magyarországon, az éjszakai szélcsendes idő miatt nagy területen köd képződik, amely egyes részeken tartósan megmaradhat napközben is. A Kárpát-medencében változóan felhős idő várható, a Dunántúlon felhősödéssel és helyenként szemerkélő esővel, míg keleten napos időre van kilátás a köd feloszlása után.

Kontinensünk jelentős részének időjárását az a nagy kiterjedésű anticiklon alakítja, melynek középpontja hazánktól nem messze északra helyezkedik el. A magasnyomásban uralkodó leáramlások hatására döntően nyugodt, napos és eseménytelen az idő Európában. Az éjszakai órákban - a légmozgás hiányában - főként Közép-Európában nagy területen képződik köd, amely egyes helyeken csak lassan oszladozik, vannak olyan tájak, amelyek tartósan borultak maradnak még napközben is. A legmagasabb hőmérsékletek jelenleg a kontinens déli, délnyugati határvidékén mérhetők, az olaszországi Ustica településen van a legmelegebb, ott 29 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ezzel szemben a Skandináv-félszigeten sehol sem emelkedik a hőmérséklet 15 fok fölé, de a már említett tartósabban borult, ködös tájakon is hűvös marad az idő.

Ciklonok, frontok jelenleg az anticiklon peremterületein mozognak, az Atlanti-óceán felett található hullámzó frontrendszer gyorsan közelíti a nyugati partvidéket, és lassan változatosabbá teszi arrafelé az időjárást.

A Kárpát-medencében nem teljesen felhőtlen az idő, ugyanis a magasnyomás peremén nedvesebb levegő érkezik a Dunántúlra, ezért ott felhősebb időre és néhol szemerkélő esőre kell számítani, míg kelet felé haladva szinte zavartalan lesz a napsütés az éjszakai pára és köd feloszlása után.

Szombaton ezek feloszlását követően fátyolfelhők szűrik a napsütést. Egyedül északnyugaton, északon maradhatnak helyenként tartósan felhős körzetek, de csapadék továbbra sem valószínű. A keleti, délkeleti szelet leginkább az Észak-Dunántúlon, Sopron környékén kísérhetik élénk, szombaton erős széllökések is. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között várható, nyugaton ennél enyhébb, míg a hidegre érzékeny helyeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 15 és 22 fok között alakul.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 26. szombat
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?