Burano szigetének színes házai - Burano, Olaszország

Drasztikus szigorítás készül a magyarok kedvenc olasz városában: erről minden utazónak tudnia kell

2024. október 25. 16:44

A velencei városvezetés 2025-ben jelentősen szigorítja a turisták számára bevezetett belépődíj-rendszert, megduplázva azoknak a napoknak a számát, amikor a látogatóknak fizetniük kell a városba való belépésért. A döntés a tavalyi sikeres próbaidőszakot követően született meg.  

Luigi Brugnaro, Velence polgármestere bejelentette, hogy a cél továbbra is a turistaáradat egyenletesebb elosztása. "Azt szeretnénk, ha a turisták nem ugyanazokon a napokon látogatnának el a városba, hogy Velencének megadják a neki járó tiszteletet" - fogalmazott a városvezető.

Az új rendszer értelmében 2025. április 18. és július 27. között minden péntektől vasárnapig, valamint munkaszüneti napokon, összesen 54 napon kell majd belépődíjat fizetni. Ez jelentős bővítés a tavalyi 29 naphoz képest. Az előre foglaló látogatóknak 5 eurót kell fizetniük, ami 10 euróra emelkedik, ha négy napnál rövidebb időre terveznek maradni - írta a BBC.

A díjfizetés mobilalkalmazáson keresztül történik, a látogatóknak QR-kódot kell letölteniük, amit véletlenszerű ellenőrzések során kérhetnek tőlük. A jegy nélkül érkezők bírságra számíthatnak. A rendszer alól továbbra is mentesülnek bizonyos csoportok, például a szállodai foglalással rendelkezők, a helyi lakosok és a velencei egyetemisták.

Simone Venturini városi tanácsos szerint Velence élen jár a túlzott turizmus kezelésében: "Velence a túlzásba vitt turizmus jelenségének leginkább kitett és kritizált városból azzá vált, amelyik a legkorábban és legaktívabban reagál erre a jelenségre a világszíntéren."

A tavalyi próbaidőszak pénzügyileg sikeresnek bizonyult, a város mintegy 2,4 millió eurót szedett be belépődíjakból. Ugyanakkor a rendszer bevezetésének és kommunikációjának költségei megközelítették a 3 millió eurót.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kezdeményezés nem mentes a kritikáktól. Giovanni Andrea Martini ellenzéki tanácsos szerint a rendszer nem segített a turistaáramlás szétterítésében, és a díj esetleges emelése csak "múzeummá változtatná Velencét".

A város turisztikai kihívásai nem újkeletűek. Az UNESCO tavaly felvetette, hogy Velencét fel kellene venni a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára az éghajlatváltozás és a tömegturizmus káros hatásai miatt. 2021-ben pedig megtiltották a nagy sétahajók behajózását a város történelmi központjába, válaszul a környezeti aggályokra és a város alapjainak veszélyeztetésére.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 25. péntek
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?