Cikksorozatunk második részében a Bikavér és a Csillag hazájába látogatunk.
Ősszel egyre többen keresik az aktív turizmust: talán ezek a hónapok a legalkalmasabbak a hosszú sétákra, az izgalmas túrákra, a városlátogatásokra, és persze a borkóstolókra is. Magyarország borvidékei pedig kiváló programlehetőségeket kínálnak, ősszel és az év többi részében egyaránt. Cikksorozatunkban három klasszikus borvidékhez ajánlunk programokat: Etyek-Budához, Egerhez és Villányhoz. Nézzük, mit tartogat számunkra az Etyeki borvidék!
Az Etyek-Budai borvidék ideális hely egy nyugodt hétvégi kiránduláshoz, főleg akkor, ha szeretjük a bort, a vidéki hangulatot, a természetet és Budapesthez közeli programokat szervezünk. A hegyes-völgyes borvidék szépsége, a több mint 150 éves pincék és a hamisíthatatlan nyugodt, csendes vidéki hangulat kellemes időtöltést, ideális kirándulási lehetőséget kínál látogatói számára.
A vidéket számos kellemes gyalogos túraútvonal szeli át, ahol élvezhetjük a szőlőskerteket és a természeti tájat. A Nyakas-kő, a Szily-kápolna vagy a kálvária felkeresése mind csodás program, de a Törökugrató kilátó is egy különleges pont, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk. Etyektől nem messze található az Alcsúti Arborétum, amely különösen tavasszal és ősszel látványos a virágzó vagy színesedő növényekkel.
Ha ráérünk, keressük fel Zsámbékon a romtemplomot, ezt az 1220-ban épült későromán-koragótikus bazilikát, melynek kertjében nyaranta színházi előadások és felolvasó estek zajlanak.
A borvidék jellemzően az egykori sváb falvakból, valamint a budai szőlőkből alakult ki, így a szokásos sváb fogások, a disznósajtok és a különböző stifolderek errefelé is ismertek voltak.
Az Etyek-Budai borvidék másik körzete a Velencei-tó körül terül el, ahol egyrészt a strandok környékén mindig találhatunk könnyed ételeket, lángosokat és frissen sült halakat a feszes fehérborok mellé, másfelől, ha itt támad kedvünk sült húsokat enni, a tó északi partjának vörösborai biztosan jól passzolnak majd a választott fogáshoz. Kevesen tudják, hogy Budafok, az egykori Promontor szintén a borvidék része: itt már 1882 óta kiváló minőségű, csúcstechnológiával készülő pezsgőkkel találkozhatunk.
Lássuk, milyen borokat érdemes kóstolni!
Könnyebb megértenünk az Etyek-Budai borvidék komplexitását, ha megnézzük, milyen különböző tájak alkotják: az Etyek-Budai termőterület a Dunántúli-középhegység északkeleti területein, a Gerecse-hegység déli részétől a Velencei- és a Budai-hegységig húzódik, melyek domb- és hegyoldalain, illetve fennsíkjain történik a szőlőtermesztés. Etyek-Buda klímája – északi elhelyezkedéséből és dombvidéki jellegéből adódóan - a magyarországi átlagnál hűvösebb. A borvidék egész területén folyamatos széljárás jellemző, az uralkodó szélirány az észak-nyugati szél, mely mindig hűvös légtömegeket szállít a dűlőkbe.
Ezt a sokszínűséget leginkább az itt termesztett számos fajta jelképezi a legjobban, melyek az évszázadok folyamán honosodtak meg a vidéken. A nagyszámú fajta használatát magyarázza, hogy a helyi termelők az évjárati hatásokat mérséklendően, mindig a magas minőségű borok előállításához szükséges minőségű alapanyagot tudjanak előállítani.
A viszonylag szeles, kevés csapadékkal és bőséges napsütéssel jellemezhető klíma, valamint a löszös, mészköves talaj karakteres, savas borok és magas minőségű tradicionális pezsgők készítésére rendelték a területet. Épp ezért Etyek és környékének jellemző szőlőfajtái a chardonnay, a sauvignon blanc, a pinot noir, a szürkebarát, a királyleányka, az olaszrizling, a rajnai rizling, a zöldveltelini, a pinot blanc és a cserszegi fűszeres.
Az Öreghegyen található Hernyák Birtokot 1993-ban alapította a Hernyák család és bár a kezdetben a Vajdaságból hozott párlatkészítési hagyományok meghonosítása volt a céljuk, hamar belekóstoltak a borkészítés világába, ma pedig már két generáció dolgozik együtt a borászatban.
A hét hektáros birtok 2015-ben bio organikus gazdálkodásra váltott, így boraik teljesen vegyszermentes és fenntartható módon termesztett alapanyagokból készülnek. A borászatban előre egyeztetett időpontban lehetőség van borkóstolásra és pincetúrára, de időszakosan a birtok butik éttermében tematikus napokat is hirdetnek, ezekért érdemes figyelni a Hernyák Birtok Facebook oldalát.
A Nádas Borműhely 2011 óta működik Etyeken egy XIX. századi présház épületében. Az alapítók, Nádas Szilárd és felesége Rajnai Veronika, okleveles kertészmérnökként a világ számos bortermelő országában megfordultak, fejlesztették a tudásukat. Jelenleg 5 hektáron dolgoznak, főként a borvidékre jellemző világos fajtákkal. Évente kevesebb, mint 10 ezer palackot állítanak elő, küldetésüknek vallják a megszokott szőlőfajták „másik arcának” bemutatását.
Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a Magyar Bormarketing Ügynökség Mi folyik itt? Borok járatlan utakon kampánya támogatta. További programötleteket ide kattintva találsz.
Új korszak jön a magyar éttermekben, szállodákban: a fizetést is érinti, erre készüljenek a vendégek
Sok szempontból előremutatónak tartják a nemzetgazdasági minisztérium által a napokban bejeentett turisztikai deregulációs program tervét a megkérdezett vendéglátóipari szakemberek.
Budapesti közlekedők tömegei követik el ezt a hibát: súlyos bírságot kaphatsz, ha te is így csinálod
A statisztikák alapján a záróvonal átlépése volt a leggyakrabban büntetett szabályszegés a buszsáv használata és a piros lámpán áthajtás mellett.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.
-
Az Etyek-Budai borvidék ősszel is izgalmas programokkal, különleges borokkal vár
Cikksorozatunkban három klasszikus borvidékhez ajánlunk programokat.
-
Mutatjuk: ennyit tudsz spórolni a hőszivattyúval, amit most állami támogatással is beszerelhetsz
Minden, amit a hőszivattyúkról tudni akartál, de eddig nem merted megkérdezni.
-
Hegedüs Éva az Év Üzletembere (x)
Gránit Bank társalapítója és elnök-vezérigazgatója nyerte el a fődíjat az EY gáláján.
-
Hogyan alakulnak a bérek a magyar IT piacon 2024-ben? (x)
Az IT szektorban továbbra is magas bérek várhatók, de az infláció komoly kihívást jelenthet.