Ha érdekel a magyar borászatok világa, a Pénzcentrum mai kvízét Neked találták ki: válaszold meg a borhoz kapcsolódó kérdéseinket, gazdagodj hasznos tudással! Készen állsz?
Ősszel egyre többen keresik az aktív turizmust: talán ezek a hónapok a legalkalmasabbak a hosszú sétákra, az izgalmas túrákra, a városlátogatásokra, és persze a borkóstolókra is. Magyarország borvidékei pedig kiváló programlehetőségeket kínálnak, ősszel és az év többi részében egyaránt. Cikksorozatunkban három klasszikus borvidékhez ajánlunk programokat: Etyek-Budához, Egerhez és Villányhoz. Nézzük, mit tartogat számunkra az Etyeki borvidék!
Az Etyek-Budai borvidék ideális hely egy nyugodt hétvégi kiránduláshoz, főleg akkor, ha szeretjük a bort, a vidéki hangulatot, a természetet és Budapesthez közeli programokat szervezünk. A hegyes-völgyes borvidék szépsége, a több mint 150 éves pincék és a hamisíthatatlan nyugodt, csendes vidéki hangulat kellemes időtöltést, ideális kirándulási lehetőséget kínál látogatói számára.
A vidéket számos kellemes gyalogos túraútvonal szeli át, ahol élvezhetjük a szőlőskerteket és a természeti tájat. A Nyakas-kő, a Szily-kápolna vagy a kálvária felkeresése mind csodás program, de a Törökugrató kilátó is egy különleges pont, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk. Etyektől nem messze található az Alcsúti Arborétum, amely különösen tavasszal és ősszel látványos a virágzó vagy színesedő növényekkel.
Ha ráérünk, keressük fel Zsámbékon a romtemplomot, ezt az 1220-ban épült későromán-koragótikus bazilikát, melynek kertjében nyaranta színházi előadások és felolvasó estek zajlanak.
A borvidék jellemzően az egykori sváb falvakból, valamint a budai szőlőkből alakult ki, így a szokásos sváb fogások, a disznósajtok és a különböző stifolderek errefelé is ismertek voltak.
Az Etyek-Budai borvidék másik körzete a Velencei-tó körül terül el, ahol egyrészt a strandok környékén mindig találhatunk könnyed ételeket, lángosokat és frissen sült halakat a feszes fehérborok mellé, másfelől, ha itt támad kedvünk sült húsokat enni, a tó északi partjának vörösborai biztosan jól passzolnak majd a választott fogáshoz. Kevesen tudják, hogy Budafok, az egykori Promontor szintén a borvidék része: itt már 1882 óta kiváló minőségű, csúcstechnológiával készülő pezsgőkkel találkozhatunk.
Lássuk, milyen borokat érdemes kóstolni!
Könnyebb megértenünk az Etyek-Budai borvidék komplexitását, ha megnézzük, milyen különböző tájak alkotják: az Etyek-Budai termőterület a Dunántúli-középhegység északkeleti területein, a Gerecse-hegység déli részétől a Velencei- és a Budai-hegységig húzódik, melyek domb- és hegyoldalain, illetve fennsíkjain történik a szőlőtermesztés. Etyek-Buda klímája – északi elhelyezkedéséből és dombvidéki jellegéből adódóan - a magyarországi átlagnál hűvösebb. A borvidék egész területén folyamatos széljárás jellemző, az uralkodó szélirány az észak-nyugati szél, mely mindig hűvös légtömegeket szállít a dűlőkbe.
Ezt a sokszínűséget leginkább az itt termesztett számos fajta jelképezi a legjobban, melyek az évszázadok folyamán honosodtak meg a vidéken. A nagyszámú fajta használatát magyarázza, hogy a helyi termelők az évjárati hatásokat mérséklendően, mindig a magas minőségű borok előállításához szükséges minőségű alapanyagot tudjanak előállítani.
A viszonylag szeles, kevés csapadékkal és bőséges napsütéssel jellemezhető klíma, valamint a löszös, mészköves talaj karakteres, savas borok és magas minőségű tradicionális pezsgők készítésére rendelték a területet. Épp ezért Etyek és környékének jellemző szőlőfajtái a chardonnay, a sauvignon blanc, a pinot noir, a szürkebarát, a királyleányka, az olaszrizling, a rajnai rizling, a zöldveltelini, a pinot blanc és a cserszegi fűszeres.
Az Öreghegyen található Hernyák Birtokot 1993-ban alapította a Hernyák család és bár a kezdetben a Vajdaságból hozott párlatkészítési hagyományok meghonosítása volt a céljuk, hamar belekóstoltak a borkészítés világába, ma pedig már két generáció dolgozik együtt a borászatban.
A hét hektáros birtok 2015-ben bio organikus gazdálkodásra váltott, így boraik teljesen vegyszermentes és fenntartható módon termesztett alapanyagokból készülnek. A borászatban előre egyeztetett időpontban lehetőség van borkóstolásra és pincetúrára, de időszakosan a birtok butik éttermében tematikus napokat is hirdetnek, ezekért érdemes figyelni a Hernyák Birtok Facebook oldalát.
A Nádas Borműhely 2011 óta működik Etyeken egy XIX. századi présház épületében. Az alapítók, Nádas Szilárd és felesége Rajnai Veronika, okleveles kertészmérnökként a világ számos bortermelő országában megfordultak, fejlesztették a tudásukat. Jelenleg 5 hektáron dolgoznak, főként a borvidékre jellemző világos fajtákkal. Évente kevesebb, mint 10 ezer palackot állítanak elő, küldetésüknek vallják a megszokott szőlőfajták „másik arcának” bemutatását.
Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a Magyar Bormarketing Ügynökség Mi folyik itt? Borok járatlan utakon kampánya támogatta. További programötleteket ide kattintva találsz.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
-
Még könnyebb lesz a lakástakarékok felhasználása: te mit vennél belőle?
A lakástakarék megtakarítás lényegében bármilyen lakáscélra felhasználható.
-
Te mire költenéd a lakástakarékpénztári megtakarításodat?
A lakástakarék típusú öngondoskodás a piaci változások közepette is képes biztonságot adni.
-
20 éves Magyarország egyik legkedveltebb üzletlánca, a Lidl (x)
Közel 3,5 millió magyar elsőszámú választása, ha élelmiszerről van szó.