17 °C Budapest
bicycle bike budapest

Budapesti közlekedők tömegei követik el ezt a hibát: súlyos bírságot kaphatsz, ha te is így csinálod

2024. október 16. 09:21

Tavaly 14 355 személysérüléses közlekedési baleset történt az országban, egy évvel korábban picit több (14 748), ezt megelőzően valamivel kevesebb (14 233), vagyis az éves adatok szerint komolyabb elmozdulás nélkül sajnos tartósan sok balesethez kell mentőt hívni - számolt be a friss statisztikákról a vezess.hu.

Jelenleg nem áll rendelkezésünkre átfogó statisztika, amely minden egyes áthaladást rögzít az ország összes lámpájánál, továbbá a rendőrség nem különíti el járműtípusok szerint a piroson áthajtókat, legyen szó személyautóról, kerékpárról, gyalogosról, buszról vagy más járműről.

A portál ezét most arra volt kíváncsi, hogy mely közlekedési szabályszegések a leggyakoribbak, ezért kikérték az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) azokat az adatokat, amelyek a piros lámpán áthajtók, a záróvonalat átlépők és a buszsávot szabálytalanul használók bírságaira vonatkoznak, valamint az ezekből származó éves büntetési összegeket. A statisztikákat öt évre visszamenőleg kérték ki, és a 2023-as friss adatok komoly meglepetést okoztak.

  • A piros lámpán áthajtás szabályszegései terén nem mutatkozik jelentős változás. Bár 2023-ban kevesebben kaptak büntetést emiatt, a bírságok összegéből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a közigazgatási bírságok tavaly növekedtek. Továbbá, ha valaki például telefonált a piroson áthajtás közben, az ő büntetése is a lámpás szabályszegések közé került.
  • A buszsáv szabálytalan használata esetében 2023-ban az elmúlt évek legalacsonyabb számait regisztrálták. Azonban a kevés bírság nem feltétlenül jelzi a közlekedési kultúra javulását, hiszen a kevesebb rendőri ellenőrzés is állhat a háttérben. A záróvonal átlépésekor kiszabott bírságok száma szintén csökkent tavaly, de az ebből származó bírságösszegek magasak voltak, ami arra utal, hogy ez a szabályszegés a legsúlyosabb pénzbüntetésekkel jár.
  • A statisztikák alapján a záróvonal átlépése volt a leggyakrabban büntetett szabályszegés a buszsáv használata és a piros lámpán áthajtás mellett. Ugyanakkor a gyorshajtás magasan vezeti a listát: 2023-ban 701 169 esetben szabtak ki közigazgatási bírságot sebességtúllépés miatt. Ezen felül 42 595 esetben állítottak meg gyorshajtókat a helyszínen, és további 71 931 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot.

Összességében a rendőrség 2023-ban 26,2 milliárd forintnyi közigazgatási bírságot szabott ki gyorshajtásért, ami jóval meghaladja a piros lámpán áthajtók, a buszsáv jogosulatlan használói és a záróvonalat átlépők bírságait.

A Pénzcentrum heti videóblogjában, a CashTag-ben bővebben is foglalkoztunk a KRESZ szabálymódosításaival és a közlekedők által elkövetett legsúlyosabb hibákkal.

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 16. szerda
Gál
42. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?