Budapest, Hungary - Sunrise over the clouds at Bekasmegyer district and Buda Hills at background at winter time

Hatalmas erővel robog a Kirk hurrikán ciklonja Magyarország felé: ez fájni fog

2024. október 9. 20:14

Elérte Európa partjait a Kirk ex-hurrikán, Nyugat-Európa több táján is jelentős mennyiségű csapadék zúdul le. A Kirk hurrikánból továbbfejlődött mérsékelt övi ciklon hidegfrontja előtt erős délies áramlással érkezik a meleg Magyarországra, így holnap nyárias nap várható hazánkban, majd a hidegfronttal lehűlés és eső jön.

Szerdán nyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, a csapadékzóna fokozatosan kelet felé halad, így arrafelé is több helyen valószínű időszakos eső - írta reggeli időjárás-előrejelzésében a HungaroMet. A meteorológiai szolgálat várakozása szerint délelőttől délnyugat felől csökkenni kezd a felhőzet és kisüt a nap, a képződő gomolyfelhőkből néhol alakulhat ki rövid életű zápor, esetleg zivatar.

Délután keleten is csökken a felhőzet, a délies szél többfelé lesz élénk, helyenként erős. A hőmérséklet délután általában 19 és 25 fok között alakul, a tartósabban csapadékos részeken lehet hűvösebb - jegyezték meg.

Hidegfront előtt érkezik a nyári idő

Csütörtökön újabb októberi nyári nap jön, ugyanis a Kirk hurrikánból továbbfejlődött mérsékelt övi ciklon hidegfrontja közelíti meg hazánkat, amelynek előterében erős délies áramlással meleg levegő érkezik fölénk, a csúcshőmérséklet eléri a 21-27 fokot - írja az Időkép. Csütörtök délután a Dunántúlra záporokkal, helyenként zivatarokkal érkezik meg a hidegfront, és visszaesik a hőmérséklet, este és éjjel a front többfelé hoz csapadékot.

Miközben Florida a Milton hurrikán érkezésére készül, Európa egyes részei felkészülnek a Kirk ex-hurrikán közvetlen csapására. Erős szelek és heves esőzések várhatók - közölte Scott Duncan skót meteorológus az X-en (korábban Twitter) a ma éjszaka Floridára lecsapó Milton hurrikánról, valamint a mai napon Európát elérő Kirk ex-hurrikánról.

A legnagyobb csapadékmennyiséget Kirk valószínűleg Spanyolország és Portugália északnyugati részén, valamint egy Észak-Franciaországon át Belgiumba, Luxemburgba és Németország nyugati részeibe vezető folyosó mentén fogja lezúdítani

- fogalmazott Duncan. A brit MET4Cast megjegyezte: a Franciaország felé tartó Kirk ex-hurrikán nagy mennyiségű csapadékot hoz, így magában hordozza a további áradások esélyét. A Ventusky előrejelzése szerint a Kirk ex-hurrikán Franciaország térségében és a keletebbre fekvő területeken a következő 30 órában 50 és 90 mm közötti csapadékösszeget eredményezhet.

Időjárás a következő napokban

A meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján csütörtökön a ködfoltok feloszlása után a legtöbb helyen több órára kisüt a nap, de eközben nyugat felől egyre több és vastagabb felhő érkezik. A nap második felében nyugat, északnyugat felől a Dunántúlon több helyen várható eső, zápor, egy-egy zivatar is előfordulhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sokfelé erős, a Nyugat- és Észak-Dunántúlon viharos széllökések kísérik a déli, délnyugati szelet. A maximum-hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, a délnyugati, déli tájakon lesz a legmelegebb. Csütörtökre több megyére is sárga figyelmeztetést adtak ki zivatar és széllökés miatt. A friss veszélyjelzések itt találhatók.

Pénteken nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, azonban északkeleten maradhatnak tartósan felhős tájak is - áll a HungaroMet előrejelzésében. Éjszaka még többfelé, napközben a Dunától keletre fordulhat elő eső, zápor. Többfelé megerősödik az északnyugatira, északira forduló szél. A kora reggeli 10-15 fokról 15 és 22 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szombat hajnalra a keleti tájakon alacsony szintű felhőzet képződhet, amely napközben szakadozik, gomolyosodik, és általában sok napsütés várható. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szombaton csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, a kora reggeli 5-11 fokról pedig 15 és 19 fok közé melegszik fel a levegő.

Vasárnap fátyolfelhők szűrhetik, zavarhatják a napsütést, csapadék nem várható a hét utolsó napján. A minimum-hőmérséklet 2-10, a csúcsérték 15 és 22 fok között valószínű.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 9. szerda
Dénes
41. hét
Október 9.
Postai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?