18 °C Budapest
Róna Andrea, a Danubius Hotels fejlesztési igazgatója, Kecskeméthy Zoltán, a BDPST Ingatlanfejlesztő ügyvezető igazgatója, Fóti Balázs, a Wing szállodafejlesztések és portfólió igazgatója és Takács Márton, a Moore Hungary Hotel Advisory and Hotel and Leisure Global Sector Leadere a Property Investment Forum II/B szekciójának panelbeszélgetésén.

Elárulta a szakma krémje, van-e élet a vidéki hotelpiacon

2024. szeptember 25. 13:47

A szállodaipari eszközök befektetési lehetőségeiről volt szó a Portfolio Property Investment Forum 2. szekciójának nyitóelőadásában. Az ezt követő panelbeszélgetésen a hotelpiacról, mint egy dinamikusan fejlődő lehetőségről beszéltek a résztvevők, amely most különösen vonzóvá vált a befektetők számára még így az inflációs nyomás közepette is. 

A bérleti szerződések új térnyerése és hatása a szállodaipari befektetésekre Magyarországon címmel tartott előadást Takács Márton, a Moore Hungary Hotel Advisory and Hotel and Leisure Global Sector Leadere a Portfolio Property Investment Forum II/B szekciójának nyitóelőadásán.  Arra a kérdésre kereste a választ, hogy mégis hogyan kerülhetnek a szállodaipari eszközök a nemzetközi alapok és REIT-ek radarjára?

A hotelpiacon folyamatosak a változások, de az tény, hogy mint eszközosztály hatalmas figyelmet kapott az elmúlt években. Óriási az érdeklődés most irántuk, ez korábban szinte elképzelhetetlen volt. A 2023-as befektetési volumen viszonylag gyenge volt, ám 2024 első féléve óriási előrelépést hozott, a várakozások szerint az év második fele még erősebb lesz, és 2025-ben is folytatódik ez a tendencia. Mint Takács Márton előadásában kifejtette,

a magántőke-alapok továbbra is vezető vásárlók a szállodai eszközök piacán világszerte.

Tavaly 19% volt az a newcommer befektető ebben a szegmensben – ami szintén egy elképesztően magas szám, ugyanakkor nagyon beszédes is.

Ma már a realizált szállodai átlagár és a hotel kapacitáskihasználtság szorzata meghaladja a 2019-es szintet. Hogy mi támogatja ezt a befektetési kedvet? Erre a kérdésre az a válasz, hogy a szállodai átlagárak le tudták követni az inflációs növekményt, sőt meg is haladták azt.

A szállodaipar ciklikus, de reziliens, és kiemelkedően jól visszapattan – ez is vonzóvá teszi.

 - fejtette ki Takács Márton.

Takács Márton, Partner, a Moore Hungary Hotel Advisory and Hotel and Leisure Global Sector Leadere a  Property Investment Forumon.Takács Márton, Partner, a Moore Hungary Hotel Advisory and Hotel and Leisure Global Sector Leadere a Property Investment Forumon.

A pandémia alatt is bebizonyosodott, hogy az emberek utazási vágya, az élményvágy nem csökken, sőt folyamatosan erősödik. A nemzetközi utazási hajlandóság sosem látott mértékben emelkedik, ezek a vendégek komoly árbevételt fognak generálni egész Európában.

Hotel & Turizmus: beszélgetés az ágazat legaktívabb szereplőivel

Az előadás utáni panelbeszélgetésben arra a kérdésre keresték a választ a résztvevők, hogy hol tartunk a piaci ciklusban, azaz mikor érdemes hotelbe fektetni?

Hold, buy or sell?

 - hangzott el a klasszikus kérdés.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy hosszútávú állomány részét képezheti a szálloda, mint eszközosztály, de nagyon nem mindegy ki mikor száll be és száll ki. Az utazási szokások viszonylag gyorsan változnak, erre reagálni kell - fejtette ki elsőként Róna Andrea, a Danubius Hotels fejlesztési igazgatója.

A BDPST szintén több lábon áll, igyekeznek diverzek maradni. Tavaly végeztek egy portfoliótisztítást, ennek ellenére jelenleg a hold/buy állapotban vannak. Kecskeméthy Zoltán, a BDPST Ingatlanfejlesztő ügyvezető igazgatója saját brandjükről, a BOTANIQ-ról elmondta, azért hozták létre, hogy a boutique egységeiket el tudják helyezni egy fix szinten. Ha kollekcióként kezelik, könnyebb elérni a céljaikat.

Növekvő ciklusban vagyunk és most a kánaánnak kell jönnie Fóti Balázs, a Wing szállodafejlesztések és portfólió igazgatója szerint, de azt látni kell, hogy egy hotelbefektetés mindenképpen hosszú távú, minimum 3-5 év, így pontos időpontot nem lehet mondani, mikor érdemes beszállni.

Róna Andrea, a Danubius Hotels fejlesztési igazgatója, Kecskeméthy Zoltán, a BDPST Ingatlanfejlesztő ügyvezető igazgatója, Fóti Balázs, a Wing szállodafejlesztések és portfólió igazgatója és Takács Márton, a Moore Hungary Hotel Advisory and Hotel and Leisure Global Sector Leadere a Property Investment Forum II/B szekciójának panelbeszélgetésén.Róna Andrea, a Danubius Hotels fejlesztési igazgatója, Kecskeméthy Zoltán, a BDPST Ingatlanfejlesztő ügyvezető igazgatója, Fóti Balázs, a Wing szállodafejlesztések és portfólió igazgatója és Takács Márton, a Moore Hungary Hotel Advisory and Hotel and Leisure Global Sector Leadere a Property Investment Forum II/B szekciójának panelbeszélgetésén.

Van élet Budapesten kívül?

Arra a kérdésre, hogy Budapesten kívüli secondary piacokon az országhatárokon belül érdemes-e befektetni a panel mindhárom résztvevője óvatosan fogalmazott.

Előfordul, hogy megvizsgáljuk más városok piacát, például Debrecent, de egyelőre a mi vállalkozásaink nem voltak összhangban a kivitelezési kétségekkel, így maradunk a fővárosban. de bármikor jöhet olyan projekt, ami secondary cityben van

 - mondta el Fóti Balázs

Budapest kínálatával kapcsolatban elhangzott, hogy a szállodapiac megítélése kettős, sőt, szélsőséges vagy nincs turista, vagy túlturizmus van. Kecskeméthy Zoltán szerint egyrészt a számok magukért beszélnek, másrészt ez viszonyítás kérdése mindig. Ha megvizsgáljuk a szállodai szobák árát, az látszik, hogy Budapestben azért még mindig van potenciál.

Mi hiszünk abban, hogy a megfelelő kínálat megfelelő keresletet generál.

-azaz ha lesz hová, jönni fognak a turisták.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 25. szerda
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?