10 °C Budapest
High speed train at the railway station. Modern intercity passenger train on the railway platform

Rossz hír a magyar vonatozóknak: tovább senyvedhetnek ezen a fontos vonalon

2024. szeptember 9. 09:15

A GYSEV és a Stadler 2024 márciusában kötött szerződést új intercity villamos motorvonatok szállításáról a Sopron–Budapest és Szombathely–Budapest útvonalakra. A projekt finanszírozását az Európai Befektetési Bank már jóváhagyta, azonban a magyar kormány jóváhagyása szeptember 19-ig késlekedik, ami veszélyezteti a szerződés életbe lépését - számolt be róla a telex.hu.

A GYSEV Zrt. még tavaly májusban indított közbeszerzési eljárást 9+4 darab intercity kivitelű motorvonat beszerzésére. A tenderen a Stadler és a Siemens vett részt, míg a közel másfél évig tartó folyamat végén a Stadler és a GYSEV Zrt. 2024. március 19-én kötött szállítási szerződést az új intercity villamos motorvonatok szállításáról.

Az aláírt szerződés egy kilenc járműből álló alapmegrendelésből és egy maximum négy darab járműre vonatkozó opcióból áll, ami összesen 3640 új, intercity színvonalú ülőhelyet jelent a korszerű járművekben nem bővelkedő hazai vasúti közlekedésben. Ha a jóváhagyás nem érkezik meg időben, a beszerzés meghiúsulhat. Korábban a Pénzcentrumon is beszámoltunk róla, hogy tragikus állapotban van a magyar vasút, ezért is lennének az új vonatok kulcsfontosságúak a magyar vasúti közlekedés megújításában. Korábban Lázár János jelentős reformokat ígért. 

A magyar vasúti járműbeszerzések ugyanakkor nehézségekkel küzdenek: a MÁV utoljára 2017-ben írt alá olyan szerződést, amely ténylegesen megvalósult, azóta több tender visszavonásra került. Az elmúlt években a MÁV hét különböző piaci konzultációt is indított, de ezek mind eredménytelenül zárultak. Eközben a szomszédos országok jelentős mértékben bővítették vasúti flottájukat, míg Magyarországon csak használt mozdonyok bérlése valósult meg.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?