13 °C Budapest
Napfelkelte, vasúti csomópont, napsütötte sínek, a vonat frontális nézete

Sokkoló hír ez a magyar embereknek: nagyon sötét időkre készülhet, aki vonattal utazna itthon

2024. szeptember 3. 09:46

Miközben a MÁV súlyos forráshiánnyal küzd, addig a kormány jelentős összegeket költ közúti fejlesztésekre, pedig a vasúton bőven lenne helye a pénznek - írja a G7.

A magyar vasúti közlekedés komoly problémákkal küzd, amit a közelmúlt balesetei és a budapesti pályaudvarok működési zavarai is mutatnak. Lázár János közlekedési miniszter leváltotta a MÁV vezetőségét, azonban kérdéses, hogy ez a változás valódi előrelépést hoz-e, hiszen több, a vasúti infrastruktúra fejlesztését célzó projektet leállított, és forrásokat csoportosított át közúti beruházásokra. A vasúti járműpark korszerűsítése is elmaradt, mivel a kormány évek óta nem vásárolt új járműveket a MÁV-Start számára. A MÁV közel 45 éves átlagéletkorú járművekkel kénytelen ellátni a személyszállítást, új beszerzések nincsenek kilátásban.

Lázár János több fontos beszerzést visszavont, például az IC vonatok és a Siemens Vectron mozdonyok vásárlását. A vasúti infrastruktúrafejlesztések is leálltak, ami hosszú távú következményekkel jár, mivel az ilyen beruházások tervezése és engedélyeztetése általában hosszú időt vesz igénybe. Ennek következményeként egyre gyakoribbak a vonatkésések, műszaki problémák, és növekvő számú baleset történik. Csehországgal összehasonlítva Magyarország sokkal kevesebbet költ a vasúti karbantartásra és fejlesztésre.

Míg a magyar vasút komoly forráshiánnyal küzd, a kormány jelentős összegeket költ közúti fejlesztésekre, mint például az M100-as autópálya építésére, amelynek költségei jelentősen emelkedtek az elmúlt években. A vasúti infrastruktúra fenntartásához és korszerűsítéséhez szükséges források hiánya hosszú távon súlyos következményekkel járhat a magyar közlekedési szektorban.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?