13 °C Budapest
New England őszi színei Worcester, Massachusetts.

A telefonok kitiltása csak a kezdet: ez a kisváros már az idegeneket sem engedi be

2024. szeptember 3. 12:15

A festői szépségű vermonti kisváros, Pomfret lakói sikeresen vették fel a harcot a tömeges turizmus ellen, amely az őszi lombszíneződés idején elárasztotta a települést - tudósított a BBC.

Az alig 900 lelket számláló Pomfret általában csendes, visszafogott hely, mindössze néhány üzlettel és vállalkozással. Ám az őszi szezonban minden megváltozik, amikor a világ minden tájáról érkeznek "levéllesők", hogy megcsodálják a környék lenyűgöző, színpompás lombkoronáit.

Az elmúlt években a helyzet kritikussá vált, miután a közösségi médiában vírusszerűen terjedtek a képek a Sleepy Hollow Farmról, egy 115 hektáros magánbirtokról. Az Instagram tele van fotókkal a farm kanyargós földútjáról, amelyet méltóságteljes juharfák szegélyeznek, őszi vörösben és narancssárgában pompázva, háttérben egy elegáns 18. századi farmházzal.

Deborah Goodwin, a helyi művészeti központ kiállítás-koordinátora így nyilatkozott: "Gyönyörű hely. Kár, hogy tönkretették mindenki számára. Az elmúlt pár évben elszabadult a helyzet, turistabuszok ontották magukból az embereket."

A helyiek szerint a közösségimédia-influenszerek rendszeresen átmásztak a "Belépni tilos" táblákkal teli kerítéseken, öltözőfülkéket állítottak fel a jelmezváltásokhoz, városi autóikkal elakadtak a keskeny földúton és szemetet hagytak maguk után.

2023-ban a helyi lakosok új megközelítést alkalmaztak: közösségi finanszírozást indítottak. Egy GoFundMe kampányban így fogalmaztak:

Példátlan mértékű, az Instagram és a TikTok által fűtött turista 'influenszer'-áradatot tapasztaltunk, akik megrongálták az utakat, baleseteket okoztak, magánterületre hatoltak be és verbálisan bántalmazták a lakosokat.

A kezdeményezés eddig több mint 22 000 dollárt (~7,8 millió forintot) gyűjtött össze.

Ennek eredményeként a városi tisztviselők úgy döntöttek, hogy a csúcsszezonban (szeptember 23. és október 15. között) lezárják a farmhoz vezető utakat a nem helyi lakosok elől.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ryan Palmer, Windsor megye seriffje kiemelte:

Ez az út nem arra van tervezve, hogy több jármű közlekedjen rajta. 2021-ben és 2022-ben járművek sora parkolt az út mentén, és nem tudott volna áthaladni sem tűzoltóautó, sem mentő. Egyszerűen túlterhelték a helyi infrastruktúrát.

Pomfret lakói hangsúlyozták, hogy nem turistaellenesek, csupán azt szeretnék, ha az emberek tisztelettel bánnának a szülővárosukkal. Palmer seriff reméli, hogy a pomfreti dráma egyszeri eset marad. A lakosok felvetették egy foglalási vagy jegyrendszer bevezetésének ötletét a Sleepy Hollow látogatásának felelősségteljesebb kezelésére, de ez egyelőre nem került komolyan napirendre.

Örülünk a turistáknak, fontos részei Vermont gazdaságának, és szeretnénk, ha élveznék a természeti szépségeket, meglátogatnák az üzleteket és boltokat" - mondta Palmer. "A lényeg, hogy tiszteljék az emberek otthonait és tulajdonát. Kérjük, látogassanak el hozzánk, de legyenek tisztelettel.

A 2023-as forgalmi változtatásokra érkezett visszajelzések nagyrészt pozitívak voltak, ami arra késztette Pomfret vezetőségét, hogy hasonló útlezárásokat tervezzenek a közelgő 2024-es őszi szezonra is.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?