14 °C Budapest
Nő rózsaszín bőrönddel és útlevéllel, beszállókártyával a repülőgép utaslétráján áll a pálmafás tengerrel szemben. Turizmus koncepció

Felrobbant a belföldi turizmus: mégiscsak van a magyaroknak mit tejbe aprítani?

2024. augusztus 29. 08:30

2024 júliusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken1 2,4 millió vendég 6,6 millió vendégéjszakát töltött el - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményében.

2024 júliusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken1 2,4 millió vendég 6,6 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 4,1, a vendégéjszakáké 2,0%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,3%-kal mérséklődött, a külföldivendég-éjszakáké 5,4%-kal nőtt. 2024. január–júliusban a belföldi vendégek által a turisztikai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 1,9, a külföldieké 11%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit.

2024. júliusban:

  • A vendégek száma összességében 4,1, a vendégéjszakáké 2,0%-kal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken. A vendégéjszakák 62%-a a kereskedelmi szálláshelyekhez kötődött, ahol a forgalom 1,6%-kal meghaladta az előző évit. A magán- és egyéb szálláshelyeken 2,7%-kal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.
  • A belföldi vendégek száma 0,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,3%-kal alacsonyabb volt az előző év azonos havinál. Az 1,3 millió belföldi vendég közel 3,9 millió vendégéjszakát töltött el a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 842 ezer vendéget és 2,3 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 60%-át szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 5,9%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 1,4%-kal elmaradt a 2023. júliusitól. A belföldivendég-éjszakák száma Szegeden és térségében nőtt a legnagyobb mértékben (11%-kal), illetve a Győr–Pannonhalma turisztikai térségben2 csökkent a leginkább (10%-kal) az előző év azonos időszakához képest. Budapesten 9,3%-kal több, a Balatonnál 0,4%-kal kevesebb volt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.
  • A külföldi vendégek száma 11, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 5,4%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 1,0 millió külföldi vendég 2,8 millió vendégéjszakát töltött el, közülük 703 ezer vendéget és 1,8 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 69%-a szállodákhoz kötődött, ahol a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,9%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 9,6%-kal nőtt 2023 júliusához mérten. A külföldivendég-éjszakák száma a legerőteljesebben Debrecenben és térségében emelkedett (11%-kal), leginkább pedig a Budapest környéke turisztikai térségben esett vissza (15%-kal) az előző év azonos időszakához viszonyítva. Budapesten 8,6, a Balatonnál 6,3%-kal nőtt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.
  • Összesen 36 685 turisztikai szálláshely, ezen belül 2997 kereskedelmi, illetve 33 688 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.
  • A kereskedelmi szálláshelyek közül 1011 szálloda és 1178 panzió volt nyitva július egy részében vagy egészében.
  • A turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 134 milliárd forint volt, folyó áron 12%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.
  • Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 3,0%-kal többet, 7,5 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

2024. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest:

  • A turisztikai szálláshelyeken 6,0%-kal több, összesen 24,5 millió vendégéjszakát regisztráltak.
  • A belföldi vendégek 1,9, a külföldiek 11%-kal több (12,4 millió, illetve 12,1 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.
Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 14. 07:02