11 °C Budapest
Modified photography  made in Trentino Alto Adige Italy during the passage of a train

Kódolva volt a káosz a magyar vasúton: időzített bomba a hálózat, óriási pénzt kéne beleölni

2024. augusztus 27. 09:03

A magyar vasúthálózat 21-22 fokos hőmérsékleten van nyugalmi állapotban, a kánikulában a sínek, szerelvények illesztései már nem bírják az igénybevételt - ez is az oka a tömeges meghibásodásoknak a szakértő szerint. A napokban is olyan pályaszakaszokon történtek, amelyekhez több mint negyven éve nem nyúltak érdemben.

Azért sűrűsödtek meg a balesetek a MÁV hálózatán, mivel a korábbi években a kormányzat folyamatosan elvonta a forrást az ágazattól - mondta Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke a Népszavának. A szakember szerint a hazai balesetek számossága a figyelmeztető jel. Mint kifejtette, nem lehet megmondani, mennyi forrást vontak el a hazai vasúttól, de szerinte „nem lehet elég nagy összeget mondani, amire a MÁV-nak mára ne lenne szüksége”.

Andó Gergely vasúti szakújságíró szerint a sorozatos műszaki meghibásodások oka egyfelől az, hogy a vasúti infrastruktúra elöregedett. Közben pedig egyre súlyosabb hőhullámok voltak, a hazai hálózatot jóval hűvösebb éghajlatra tervezték. Annak idején olyan hálózat épült, ami 21-22 fokos hőmérsékleten van nyugalmi állapotban, a kánikulában a sínek, szerelvények illesztései már nem bírják az igénybevételt. Ugyanakkor megnyugtatónak nevezte, hogy azokon a vonalakon, amelyeken az elmúlt 10 évben dolgoztak, nem volt meghibásodás, a mostani balesetek olyan pályaszakaszokon történtek, amelyekhez több mint negyven éve nem nyúltak érdemben.

Cikkeink az elmúlt napok vasúti káoszáról:

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 13. péntek
Kornél
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?