24 °C Budapest
Közelkép egy pihenőhelyről a nyitott teakfa fedélzeten, egy drága hatalmas mega yacht tatján, napsütéses napon, lépcső a vízhez, gazdag élet, nyugágyak. Kiváló minőségű fotó

Elsüllyedt egy luxusjacht: több nagyvállalkozó, köztük a Morgan Stanley elnöke is eltűnt a tragédiában

MTI
2024. augusztus 20. 20:02

Egy ember meghalt, hatan eltűntek - közöttük Mike Lynch brit számítástechnikai nagyvállalkozó és a Morgan Stanley elnöke is-, miután váratlanul erős viharba került és elsüllyedt egy luxusjacht hétfő hajnalban a szicíliai partok közelében.

A brit zászló alatt hajózó, 56 méter hosszú Bayesian jachton tizenkét utas és tízfős legénység tartózkodott, és éppen Porticello kikötőjétől 700 méterre horgonyzott a nyílt vízen, amikor erős széllökések és özönvízszerű esőzés kísérte heves vihar tört ki, s a hajó egy víztölcsér útjába került - áll az olasz parti őrség közleményében.

Szemtanúk elmondták, hogy a jachtot gyorsan elborították a hullámok, mielőtt elsüllyedt. Tizenöt embernek sikerült a süllyedés előtt elhagyni a hajót, közöttük volt egy egyéves gyermek is. Az eltűntek és a halott nevét nem tették közzé, de a mentőszolgálat egyik tagja megerősítette, hogy Mike Lynch az eltűntek között van. A feleségét, Angela Barcarest sikerült kimenteni. Az olasz parti őrség annyit közölt, hogy az eltűntek brit, amerikai és kanadai állampolgárok.

Nyolc hajótöröttet helyi kórházakba szállítottak.

"Nagyon erős volt a szél. Számítottunk a rossz időre, de nem ilyen mértékűre" - mondta Szicília székvárosában, Palermóban a parti őrség egyik vezetője a Reuters hírügynökségnek. Az elmúlt napokban a heteken át tartó perzselő hőség után viharok és heves esőzések vonultak át Olaszországon, az árvizek és földcsuszamlások súlyos károkat okoztak az ország északi részén.

Egy közeli hajó kapitánya elmondta, hogy amikor kitört a vihar igyekezett elkerülni az ütközést a Bayesiannal. Karsten Borner közölte, hogy sikerült irányban tartani a hajót, és amikor a viharnak vége lett, nem látták már a Bayesiant, amely elsüllyedt. A kapitány elmondta, hogy a legénység néhány túlélőt talált egy mentőtutajon, közöttük három súlyos sérültet, valamint egy anyát a csecsemőjével, és a partra szállították őket a parti őrség megérkezése előtt.

Az 59 éves Lynch az egyik legismertebb brit számítástechnikai vállalkozó. A cambridge-i egyetem kutatójaként ő építette fel az ország legnagyobb szoftveres cégét, az Autonomyt, a brit Bill Gates-ként emlegették.

 A céget 2011-ben adta el a Hewlett-Packardnak 11 milliárd dollárért, majd az amerikai óriásvállalat azzal vádolta meg, hogy meghamisították a cég számláit. Lynchet 2023-ban adták ki az Egyesült Államoknak. Majdnem egy évi házi őrizet után júniusban egy San Franciscó-i esküdtszék minden vádpont alól felmentette.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A parti őrség közölte, hogy búvárok vizsgálják át a Bayesian roncsát, amely 49 méter mélyen fekszik a tengerben. A közeli Termini Imerese város ügyészei vizsgálatot indítottak a szerencsétlenség ügyében. A Bayesian a toscanai Perini hajóépítő cég műhelyében készült 2008-ban, és 2020-ban újították fel. Hetvenöt méter magas árboca a legmagasabb alumínium árboc a világon - írta a Perini a honlapján.

Lynch PhD doktori dolgozata és a szoftver, amelynek a vagyonát köszönhette, a Bayes-tételen alapszik. A Bayesian augusztus 14-én hajózott ki a szicíliai Milazzo kikötőjéből, és vasárnap este Palermótól keletre horgonyzott a Vesselfinder hajómegfigyelő honlap szerint. Egy brit külügyi szóvivő közölte, hogy a brit hivatalnokok kapcsolatban állnak a helyi hatóságokkal az incidens miatt, és készek konzuli segítséget nyújtani az érintett briteknek. 

Második napja folytatódik a kutatás a Szicília közelében történt hajótörés áldozatai után, és mint a BBC tudósításából kiderül, a fedélzeten tartózkodott Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International Bank elnöke, a Hiscox biztosítótársaság vezetője, illetve felesége Judy is, akit a híradásokban a nők egészségéért folytatott harc kiválóságának neveznek.

A Bloomer eltűnéséről szóló hírre reagálva a Morgan Stanley közleményt adott ki, amelyben mélyen megdöbbentőnek és elszomorítónak nevezték a tragédiát, egyúttal közölték, várják a további híreket az eltűntekkel kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?