19 °C Budapest
Feszült, feldúlt nő, aki bankkártyát tart és meglepődik

Mi hiába nyaralunk, a csalók sosem pihennek: így készülhetsz fel a biztonságos üdülésre

2024. augusztus 12. 18:16

Javában tombol a nyár, és vakáció alatt előfordul, hogy kevésbé vagyunk szigorúak a pénzügyek terén. Többen külön spórolnak erre a néhány hétre, hogy ebből fedezzék az utazásunkat és a nyaralás alatti kiadásainkat. Azonban pihenés közben is fontos, hogy ügyeljünk adataink biztonságára. Az OTP Bank közleményében összeszedték, mire érdemes figyelni az utazás előtt és mi a teendő, ha mégis csalás áldozatává válunk.  

A csalók sosem mennek szabadságra. A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint 2024 első negyedévében emelkedett a nem kártyához kapcsolódó és a fizetési kártyákkal elkövetett csalások száma is. Pozitív tendencia azonban, hogy alkalmanként kevesebbet emelnek le az áldozatok számlájáról.

Az elektronikus pénzforgalomban bekövetkezett, háztartásokat érintő visszaélések összértéke 5,4 milliárd forint volt, ami 5,39 százalékos növekedést jelent 2023 utolsó negyedévéhez képest. Alkalmanként átlagosan 1 millió 269 ezer forintot csaltak ki az áldozatoktól, ami csökkenést jelent az előző negyedévi 1 millió 456 ezer forinthoz képest. A legjellemzőbb visszaélési módszerek a pszichológiai manipuláció (47,2%) és az adathalászat (26,6%). Szintén gyakoriak a számlához történő közvetlen hozzáférés megszerzésével (25,3%) elkövetett csalások is. Mindegyik elkövetési mód esetében az ügyfelek adják ki az adataikat az elkövetőknek, így pedig a csalók könnyen hozzáférhetnek az ügyfelek pénzéhez. A hitelintézetek biztonsági fejlesztési csak, akkor működnek hatékonyan, ha az ügyfelek is vigyáznak az adataikra.

Az OTP Bank első féléves adatai szerint a teljes ügyfélkár felét (54%) a bank nevében történő fiktív hívásokkal csalják ki a szélhámosok. Ezen felül több olyan népszerű csalási forma is terjed, amelyeknek könnyebben esnek áldozatul az ügyfelek a készülődés vagy a vakáció alatt.

A Magyar Nemzeti Bank adataiból kitűnik, hogy az ügyfelek és a bankok egyre jobban szűrik a csalók akcióit. Az utolsó negyedévben több mint 7 ezer sikertelen visszaélési kísérlet volt, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbinak. Fontos, hogy a számlatulajdonosok is minden óvintézkedést megtegyenek pénzük biztonságáért.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Számos olyan eszköz áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek megvédeni az ügyfeleknek a pénzünket:

  • Biometrikus azonosítás: Az ügyfeleknek a mobilbankban lehetőségük van, hogy engedélyezzék ezt a funkciót, ezt követően arcfelismeréssel vagy ujjlenyomat-olvasó segítségével léphetnek be az applikációba, vagy hagyhatják jóvá internetes vásárlásainkat. További védelmet nyújt, ha ezt a módot használják internetbanki belépéshez is, push értesítéssel vagy QR-kóddal.
  • Napi limit beállítás: Tartsuk alacsonyan a napi limiteket. Mobilbankban, illetve internetbankban egyaránt igény szerint módosíthatják az ügyfelek az ATM készpénzfelvételi, a vásárlási és a virtuális vásárlási limitet is. Sőt, már a napi átutalás plafonját is meghatározhatják. Az induló alapbeállítás szerinti napi egymillió forintos maximumot minden ügyfél meg tudja változtatni, szükségleteihez tudja igazítani.
  • Banki hívás ellenőrzése: Az ügyfelek a mobilbankba belépve, hívás közben a Profil menüpontra (a saját nevük melletti ikonra) kattintva megnézhetik, hogy valóban a hitelintézet munkatársával beszélnek-e. Az új funkcióval a banki hívás időpontja, a hívószám, valamint az ügyfélszolgálati azonosító is ellenőrizhető.
  • Területi Korlátozás: Állítsuk be a külföldi használat korlátozását attól függően, hogy épp hol tervezzük használni készpénzfelvételre vagy vásárlásra. Hosszabb külföldi nyaralás előtt jelentsük be határon túli tartózkodásunkat, hogy a bank nagyobb sikerrel tudja kiszűrni a visszaélés gyanús tranzakciókat.
  • WebKÁRTYA: Kezeljük elkülönítve az internetes vásárlásra szánt összegeket. Egy virtuális kártyára, alszámlára díjmentesen átvezethetjük azt az értéket, amennyit éppen el szeretnénk költeni online.
  • Mentsük el a telefonunkba az OTP Bank bármikor hívható telefonszámát (+36 1 366 6000), hogy szükség esetén kéznél legyen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?