24 °C Budapest
Low angle view of three young people using mobile phones outdoors. Addicted gen z friends holding smartphone outside. Blue sky. Copy space for text.

Komoly változás élesedik szeptembertől: erre készülj egy rendőri igazoltatáskor

2024. augusztus 10. 11:35

Szeptembertől élesben indul a digitális állampolgárság Magyarországon, amely jelentős változást hoz a mindennapi ügyintézésben, de az igazoltatások során. Az új rendszer bevezetésével a rendőrök már nem kérik feltétlenül a hagyományos személyazonosító okmányokat, hanem az állampolgárok okostelefonjuk segítségével igazolhatják magukat.

A digitális állampolgárság szolgáltatását minden 14. életévét betöltött személy igénybe veheti, amennyiben rendelkezik személyazonosító okmánnyal és egy megfelelő operációs rendszerrel működő mobiltelefonnal. A szolgáltatás központi eleme a nemzeti digitális irattárca-alkalmazás, amely az igazoltatások során a rendőrség által használt Novamobil eszközzel kommunikál. Az igazoltatás során az applikáció egy QR-kódot generál, amit a rendőr beolvas, és az adatokat a rendszer automatikusan ellenőrzi a megfelelő adatbázisokban - írja az Infostart.

Amennyiben a technikai feltételek nem állnak rendelkezésre, a hatóság kérheti a hagyományos igazolványok bemutatását is. Ezen túlmenően az alkalmazás lehetőséget biztosít digitális aláírás létrehozására is, amelyet az Európai Unió minden tagországában közhiteles magánokiratként ismernek el.

Az applikáció használatához regisztráció szükséges, amelyet a kormányhivatalokban lehet elvégezni. A regisztráció során egyszerű időpontfoglalási rendszer segíti az ügyfeleket, és az ügyintézés gyorsan, mindössze néhány perc alatt lezajlik.

A rendszer szeptember 1-jétől válik hivatalossá, amikor a digitális állampolgárság már teljes mértékben elérhetővé válik minden jogosult számára. Az új technológia jelentős lépést jelent a digitális ügyintézés felé, és várhatóan nagyban megkönnyíti majd a mindennapi teendőket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?