21 °C Budapest
vacation, travel, relaxation, holiday, colorful

Sokkoló adat: erre a kikapcsolódásra másfél millió magyarnak nincs elég pénze

2024. augusztus 9. 13:28

Az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ETUC) által 2023 júliusának végén közzétett tanulmány szerint Magyarországon a munkavállalók 24,3 százaléka nem engedheti meg magának, hogy nyaralni menjen.

A Pénzcentrum korábban megírta, hogy azok, akik el is jutnak nyaralni a magyarok közül, egyre kevesebb pénzből nyaralnak. A most említett tanulmány ezzel szemben a 2022-es adatokat vizsgálva azt hasonlítja össze, hogy az egyes EU-tagállamokban milyen mértékben érinti a lakosságot a "nyaralási szegénység", vagyis azon emberek aránya, akik anyagi okokból egyáltalán nem tudnak nyaralni.

Magyarországon ez a probléma 1 455 824 embert érintett, ami 82 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A legrosszabb helyzetben Románia van, ahol a lakosság 35,8 százaléka, azaz közel 4,2 millió ember nem tud nyaralni anyagi nehézségek miatt. Magyarország a negyedik legrosszabb helyet foglalja el az EU-ban, Románia, Ciprus (24,9 százalék) és Görögország (24,8 százalék) után.

A régióban Magyarország kedvezőtlen helyzetben van, de a környező országok is hasonló problémákkal küzdenek: Bulgáriában a lakosság 23 százaléka, Szlovákiában 18,9 százaléka, Horvátországban pedig 19,4 százaléka nem tud nyaralni. Érdemes megjegyezni, hogy Horvátországban csökkent az érintettek száma, több mint 17 ezer fővel. Csehország nem szerepel a rangsorban, míg Ausztria (5,9 százalék) és Szlovénia (7,9 százalék) sokkal jobb helyzetben van.

Románia rendkívül rossz eredménye nem tükrözi, hogy az ország az utóbbi időben több mutatóban is előrelépett Magyarországhoz képest. Például 2023-ban először fordult elő, hogy Romániában az emberek jobban kerestek, mint Magyarországon, legalábbis a vásárlóerő-paritás alapján.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magyarországi 82 ezres növekedés 1,58 százalékpontos emelkedést jelent, ami az EU-átlagnál (0,85 százalékpont) magasabb, de nem kiemelkedően rossz arány. Írországban 3,83 százalékpontos növekedést regisztráltak, Franciaországban 2,48 százalékponttal, Cipruson pedig 2,39 százalékponttal romlott a helyzet. Érdekesség, hogy 2021-ről 2022-re minden EU-s országban nőtt azoknak az aránya, akik nem tudnak nyaralni. Hollandia a legszerencsésebb, ahol mindössze 0,37 százalékpontos emelkedést mértek, így a dolgozók csupán 5,6 százaléka nem tudott elmenni nyaralni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?