17 °C Budapest
A pier on the shores of Lake Velence (Velencei-tó), Hungary

Brutális következményei vannak az aszálynak: ez vár a Velencei-tóra hamarosan

2024. augusztus 8. 09:35

A Velencei-tó vízállása 120 centiméter alá csökkent, ami aggodalmat kelt a horgászok körében - írja az InfoStart a feol.hu-n megjelent interjú alapján.

Júliusban nem volt csapadék, ezért jelentősen csökkent a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is. Úgy tűnik, augusztusban sem várható jelentős változás, ezért a tó vízszintje folyamatosan apad. Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője az interjúban elmondta, hogy a tavaly telepített okosbója segítségével folyamatosan nyomon követhetők a vízben zajló folyamatok, különösen az oxigénkoncentráció szintje. Jelenleg a tó vízhőmérséklete 23,8 és 24,9 fok között mozog, ami optimális az évszakhoz képest.

A vízállás viszont már 118-119 centiméterre csökkent, és ha az aszály folytatódik, a vízszint további esése várható, szeptember végére elérve a minimum értéket. Az okosbója adatai szerint az oxigénszint megfelelő, de a tóba csak csapadékkal kerülhetne víz, mivel a két víztározó zsilipje átfolyósra van állítva. A horgászok reménykednek, hogy augusztusban legalább annyi eső lesz, mint júniusban, és készenlétben vannak a helyzet kezelésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?