17 °C Budapest
data protection concept, cyber security, secured access with password on screen of smartphone mobile

Ettől még a rutinos utazók is rettegnek 2024 nyarán: a járatkésés csak egy dolog

2024. augusztus 6. 19:28

Egy svájci turista háromszor annyit szán az idén nyaralásra, mint egy spanyol, és kevésbé aggódik az utazási költségek miatt, mint a mediterrán térség állampolgárai, különösen az olaszok. Elsőre talán meglepő, de minden második utazó tart attól, hogy valamilyen kiberfenyegetés teheti tönkre a vakációját. A kontinens kilenc országának vakációzási szokásait vizsgáló felmérésből az is kiderül, hogy háromból egy utas attól sem riad vissza, hogy egyedül induljon útnak.

Kilenc európai ország 9497 lakosát kérdezte a nyaralással összefüggő elképzeléseiről az Allianz Partners. A megkérdezettek 83 százaléka tervezett vakációt erre a nyárra, 55 százalékuk belföldre, 45 százalékuk pedig külföldre. Az Ausztriára, az Egyesült Királyságra, Franciaországra, Hollandiára, Lengyelországra, Németországra, Olaszországra, Spanyolországra és Svájcra kiterjedő látleletből öt jellegzetességet mutatunk be.

1. Emelkedő utazási költségek

Még mindig az infláció nyomasztja a leginkább az európaiakat: ha vakációról van szó, a legtöbben – a megkérdezettek 64 százaléka – az emelkedő utazási költségektől féltik leginkább a nyaralásukat. Kirívóan magas az ezzel összefüggő aggodalom Olaszországban (72%), Spanyolországban (66%), az Egyesült Királyságban (66%) és Franciaországban (61%), míg Ausztriára (47%), Svájcra (44%) és Hollandiára (41%) jóval kevésbé.

Ez a kettősség meglátszik a vakációra szánt költségvetéseken is: miközben Svájcban 3077, Ausztriában 2421 eurót szánnak a nyaralásra, egy spanyol utazó 1019, egy lengyel pedig 1257 euróból tervez gazdálkodni. Szomorú tény, hogy az utazást nem tervezők több mint fele (55%) azért marad otthon, mert egyszerűen nem engedheti meg magának a nyaralást.

2. Élményekkel egybekötve

Érdekes, hogy a szokásos családi tematikán túl milyen egyéb élmények köré szerveződik a nyaralás a megkérdezettek terveiben. Csaknem minden második válaszadó (43%) egy koncerttel, fesztivállal vagy sporteseménnyel kapcsolja össze a vakációt, 39 százalékuk az aktív sportolásra, 32 százalékuk pedig a luxuskörülmények között eltöltött időre szavaz. 

Tanulságos, hogy a megkérdezettek 25 százaléka a nyaralás időszaka alatt sem teszi teljesen zárójelbe a munkáját, ahogyan az is, hogy minden harmadik válaszadó (32%) egyedül indul útnak.

3. Utazni is csak fenntarthatóan

Miközben az anyagi lehetőségek szűkösebbé válása miatt egyre több európai utazó figyel oda a felmerülő költségekre, a fenntarthatósági szempontok mintha kivételt képeznének. A felmérés arra világít rá, a válaszadók több mint fele (54%) hajlandó többet fizetni olyan szállásért és közlekedési módozatért, amely kevésbé ártalmas a környezetre. Érdekes, hogy az anyagi szempontok alapján messze nem az éllovasok közé tartozó olaszok és spanyolok veszik ezt a legkomolyabban, hiszen náluk 60 százalék azok aránya, akik felárat is hajlandóak fizetni azért, hogy környezetkímélő legyen a nyaralásuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

4. Kiberfenyegetés vethet véget a vakációnak

Elsőre talán meghökkentő, de a felmérésben résztvevők többsége (53%) attól tart, hogy valamilyen kiberfenyegetés teszi tönkre a vakációját. Ez nagyobb aggodalmat vált ki az európai utazókból, mint az olyan időjárási szélsőségek, mint az áradás, a hőhullám, a vízhiány és a vihar (51%), vagy a járatok késése és törlése (48%). Ahogy egyre távolabb jutunk időben a pandémiától, az emberek mind kevésbé félnek attól, hogy megbetegszenek (47%), bár ez a tényező még mindig megelőzi a globális geopolitikai helyzettel összefüggő aggodalmakat (46%) vagy a személyes biztonságot fenyegető kockázatokat (45%).

5. A járatkéséssel is számolni kell

Feltehetően az imént említett aggodalmakkal és a miket körülvevő világ kiszámíthatatlanságával is összefügg, hogy egyre többen érzik fontosnak az utasbiztosítást. A felmérésben megkérdezettek 59 százaléka kötött már ilyet a vakációhoz vagy szándékában áll ilyen konstrukció megkötése, hiszen ezzel a nyaralás legtöbb kockázata kezelhető.

A jól megválasztott utasbiztosítás ugyanis nem csupán a nyaralás közben bekövetkező váratlan megbetegedésekre és balesetből eredő sérülésekre nyújthat fedezetet, hanem akár extrém sporttevékenységekre is, miközben biztonságban tudhatjuk a magunkkal vitt értéktárgyainkat, sőt járatkésésekre és járattörlésre is bebiztosíthatjuk magunkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?