Strandjelenet a Balatonon (Balatonfenyves) , Magyarország

Nem véletlenül nem érti meg ezt milliónyi magyar: ezért nagyon kevés a szabadstrand itthon

2024. július 30. 09:36

A nyári hőségben a Balaton partjai megtelnek strandolókkal, akik a víz hűsítő ölelésében keresnek enyhülést. Azonban a strandbelépők árai és az üzemeltetési költségek kérdései sokakat foglalkoztatnak. A vonyarcvashegyi Lido Strand példája jól mutatja, milyen kihívásokkal néznek szembe az önkormányzatok és az üzemeltetők - tudósított a telex.

A belépőjegyek árai gyakran vitatottak, pedig az önkormányzatok többféleképpen is dönthetnek a strandok üzemeltetéséről. Vonyarcvashegy polgármestere, Pali Róbert a portál érdeklődésére elmondta, a legtöbb balatoni településen maga az önkormányzat végzi ezt a feladatot. A strand fenntartása azonban komoly költségekkel jár: vízimentő- és tisztiorvosi szolgálat, őrzés, takarítás és rezsi mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy évente 50-60 millió forintos kiadással kell számolniuk. "Ezért nem tudjuk szabadstranddá tenni a területet" - mondta el kérdésükre Pali Róbert.

A Pénzcentrum ennek ellenére összeszedett korábban néhány olyan strandot a Balatonon, ahol mégsem kell fizetni. Egy másik cikkünkben pedig a Balaton alternatíváit szedtük össze. 

A nagyobb strandok esetében viszont működik a méretgazdaságosság: ötezer fős befogadóképességével a helyi strand képes elbírni az alacsonyabb árakat is. A helyi lakosok számára kedvezményes bérleteket is kínálnak: például Vonyarcvashegyen 2000 forintért válthatják meg szezonális bérletüket. Emellett számos szolgáltatás várja a látogatókat: sportpályák, akadálymentes játszótér, ingyen wifi, stb...

Balatonföldváron az elmúlt két évben minden nyár elején emeltek az inflációval összhangban. Kiss Tibor, a Balatonföldvári Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint ez elengedhetetlen ahhoz, hogy ne legyen jelentős elmaradásuk. Náluk most 1750 forint egy felnőttjegy ára. Az alsóörsi községi strand szintén nagyobb kapacitással bír: hatezer főt tudnak fogadni egyszerre. Itt is csak kisebb mértékben emeltek tavaly óta bizonyos jegytípusokon. Pali Róbert szerint sokszor nem gondolnak bele abba a látogatók, mennyibe kerül ezeknek a területeknek rendben tartása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?