25 °C Budapest
Kiderült, tényleg csak az árak miatt választják a magyarok Horvátországot 2024-ben?

Kiderült, tényleg csak az árak miatt választják a magyarok Horvátországot 2024-ben?

2024. július 25. 10:10

Mint tavaly, idén is elkészítettük a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását, amelyben több mint 11 ezer olvasónk vett részt. Mostani, negyedik elemzésünkben megnéztük, tényleg minden magyar apartmanban száll-e meg és hogy ha megtehetnék, Horvátország és Olaszország helyett választanának-e más úti célt.

Több mint 11 ezer olvasónk vett részt a felmérésben. Az első elemzésünk szerint a magyaroknak a kikapcsolódás és a pihenés rendkívül fontos, de sokan anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak. A válaszadók több mint 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a magasabb árak miatt olcsóbb úti célokat választanak, ritkábban vagy egyáltalán nem utaznak 2024-ben. A második elemzésünkben azt vizsgáltuk, hogy milyen módon utaznak a magyarok – utazási irodán keresztül vagy egyénileg szervezve –, mennyit költenek fejenként, és milyen közlekedési eszközt választanak 2024-ben. Tavalyhoz képest nőtt azok aránya, akiknek fejenként 100 ezer forintnál kevesebb jut nyaralásra. A harmadik elemzésünkben azt vizsgáltuk, hány alkalommal engedhetik meg maguknak a magyarok, hogy utazzanak egy évben, milyen típusú utazásra vágynak, és hogy mi befolyásolja úti céljaik kiválasztását. Kiderült az is, hogy utazásaik előtt a legtöbben kötnek utasbiztosítást, a kitöltők 65 százaléka elővigyázatos. 

Tavaly is elkészítettük a kutatást, így összehasonlíthattuk az eredményeket és megfigyelhettük a változásokat. Az előző év különösen az infláció miatt volt jelentős, 2023 júniusában a fogyasztói árak átlagosan 20,1%-kal nőttek az előző évhez képest, míg 2024 júniusára ez az arány 3,7%-ra csökkent. Most az eredmények negyedig részét elemezzük.

Milyen szállástípust keresel általában?

A nyaralás tervezésénél az egyik legfontosabb szempont, hogy hol fogunk aludni. A magyarok híres apartmanozók, és ezt a kutatásunk is igazolta, válaszadóink legnagyobb arányban ezt a szállásformát jelölték meg: 41,99 százalékuk. Második legnépszerűbb a szálloda lett 33,08 százalékkal, panziót 9 százalék választ, kempinget meglehetősen kevesen, 3,47 százalék.

Kor szerinti megoszlásban az látszik, hogy legnagyobb arányban a 40 év alattiak választják az apartmant, legkisebb arányban a 64 év felettiek. Legkisebb arányban a fiatalok mennek szállodába, a kempinget legnagyobb arányban a 41-55 év alattiak választják, de ők is csak 3,77 százalékban. Kapcsolati státusz szerint jellemzően a házasok és a kapcsolatban lévők választják az apartmant, legkisebb arányban az özvegyek, kevesebb, mint harmaduk, ők inkább egyéb szállásokra mennek vagy panzióba.

Gyermekek száma szerint jellemzően a 3 gyerekesek választják az apartmant, akinek több gyermeke van, ők mennek a legnagyobb arányban kempingbe, majdnem 6 százalékuk.  Akinek csak egy gyereke van, vagy nincs, ők engedhetik meg maguknak legnagyobb arányban a szállodát. 

Ha nem számítana a pénz, akkor is ezekben az országokban nyaralnál?

Tényként kezeljük, hogy a magyarok többsége Horvátországot, Olaszországot, Görögországot favorizálja nyári utazásai során. Izgalmas kérdés azonban, hogy csak a közelség és a jó ár-érték arány mennek-e ide. Felmérésünkből viszont az derül ki, hogy válaszadóink közel fele, nem ezekbe az országokba ment vagy megy idén. 34,45 százalék nyilatkozott úgy, hogy számára ezek a desztinációk megfelelőek, és 16,85 százalék mondta, hogy csak a pénz miatt választja Horvátországot, Görögországot és Olaszországot. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kor szerinti megoszlásban a 25 év alattiaknál leghosszabb a zöld sáv, tehát ők az ára miatt mennek ezekbe az országokba, és legnagyobb arányban a 64 év felettiek mondták, hogy számukra ez megfelelő. Ha lakóhely szerint vizsgáljuk a válaszokat, az látszik, hogy legtöbben Tolna Vármegyéből jelezték, 40,2 százalék, hogy ők ezekkel a desztinációkkal elégedettek, és Baranya vármegyeiek voltak a legtöbben, akik csak az ár-érték arány miatt mennek oda, ha megtehetnék, más úti célokat választanának. 

Érdekes módon, ha iskolai végzettség alapján vizsgáljuk,az egyetemet végzettek jelezték legnagyobb arányban, hogy csak az ára alapján választják a fent felsorolt országokat, őket a főiskolát végzettek követték. A legmagasabb tudományos fokozattal rendelkezők 62 százaléka pedig nem itt nyaral. 

A kutatásról

Ebben a kutatásában összesen 11 180-an vettek részt, nagyobb részük, 54,3 százalékuk férfi. Az életkori megoszlás szerint legnagyobb részük 35,1 százalékuk 41 és 55 év közötti, 30,3 százalékuk 64 év feletti, 11,5 százalékuk 25 és 40 év közötti,21 százalékuk 56 és 64 év közötti és 2 százalékuk volt 25 év alatti. Lakóhely szerint 29,2 százalékuk él a fővárosban, 15,4 százalékuk Pest megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4,3százalékuk. A legkevesebb kitöltő Nógrád megyéből volt. De rákérdeztünk a legmagasabb iskolai végzettségre is, ezek szerint 43,5 százalék legfeljebb középiskolát, 27,5 százalék főiskolát, 24 százalékuk egyetemet végzett. 3,1 százaléknyian voltak azok, akiknek a legmagasabb iskolai végzettsége az általános, és 2 százaléknyian, akik PhD fokozatot szereztek. Foglalkozásukat tekintve többségben vannak a nyugdíjasok és az alkalmazottak, de vállalkozó és közalkalmazottak is kitöltötték nagyjából 10-10 százalékos arányban. Ami a családi állapotot illeti, a kitöltők 57 százaléka házas, 19 százalékuk kapcsolatban él, 11,6 százalékuk egyedülálló. Válaszadóink többségének, 38,1 százalékuknak kettő gyermeke van, 24,8 százalékuknak 1, a nagycsaládosok aránya kb. 17 százalék, 19,9 százalékuknak nincs gyermeke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?