29 °C Budapest
Ez az egyik legnépszerűbb európai úti cél: döbbenetes árakkal találkozhatsz itt 2024-ben

Ez az egyik legnépszerűbb európai úti cél: döbbenetes árakkal találkozhatsz itt 2024-ben

2024. július 24. 16:04

Annak ellenére, hogy az ingadozó árfolyamok és a gazdasági nehézségek továbbra is komoly kihívást jelentenek az szinte minden országban, az utazási kedv töretlen. Európán belül Barcelona az egyik legnépszerűbb úti cél, szinte mágnesként vonzza a látogatókat, bár a helyi lakosok egyre gyakrabban tiltakoznak a túlturizmus ellen. Megnéztük, milyen árakkal találkoznak a turisták az éttermekben és mennyibe kerül a tömegközlekedés.

Az ingadozó árfolyamok és nehéz gazdasági helyzet ellenére az utazás iránti vágy erősebb, mint valaha. 2024-ben az idegenforgalom még mindig virágzik: ezt jól mutatja, hogy a légiforgalom utolsó 10 legjövedelmezőbb napjából 9 idén volt.

Az európai fogyasztók egyre szívesebben költenek maradandó élményekre tárgyi javak helyett. A SpendingPulse Destinations jelentés szerint az utazási kiadások 12%-át ma már az ilyen élmények teszik ki. Az angol turisták például a pénzük 16%-át költik el az éjszakában, a globális átlag 10%. Ez talán nem is annyira meglepő, hiszen az olyan európai városok, mint London, Párizs, Barcelona, Dublin, Amszterdam, Lisszabon, Róma és Koppenhága rendelkeznek a nyári éjszakai élet legpezsgőbb színterével.

Közülük is Barcelona egy elképesztően népszerű úti cél: elsősorban az 1992-es az olimpiának köszönhetően került fel az utazók mentális térképére, népszerűsége azóta töretlen, igaz ez az árakban is tükröződik. A Numbeo árösszehasonlító oldal segítségével megnéztük, mire számíthatnak idén nyáron a turisták, ami az éttermi árakat és a tömegközlekedést illeti (az elmúlt 12 hónapban összesen 2705 bejegyzés érkezett z oldalra 430 utazótól):

  • Étkezés olcsó étteremben: 15 euró – 5900 forint
  • Háromfogásos étkezés 2 fő részére középkategóriás étteremben: 60 euró – 23 600 forint
  • McMeal a McDonalds-ban (vagy ezzel egyenértékű étel): 10,65 euró – 4200 forint
  • Hazai sör (0,5 literes csapolt): 3,5 euró – 1380 euró
  • Import sör (0,33 literes üveg): 4euró – 1570 forint
  • Cappuccino: 2,32 euró – 910 forint
  • Cola/Pepsi (0,33 literes üveg): 2,35 euró – 925 forint
  • Víz (0,33 literes palack): 1,79 euró – 705 forint
  • Vonaljegy - 2,5 euró – 980 forint
  • Havi bérlet (normál ár) 23,05 euró- 9065 forint
  • Taxi Start (normál díjszabás) 3 euró – 1179 forint
  • Taxi 1km (normál díjszabás) 2 euró – 786 forint

Barcelona és a túlturizmus

Barcelona és a turizmus helyzete most nem könnyű: napokban több alkalommai is tüntettek a helyiek a városukba érkező utazók ellen, méghozzá több ezren. A hivatalos adatok szerint 2023-ban közel 26 millió vendégéjszakát regisztráltak a barcelonai régióban, ők összesen 12,75 milliárd eurót költöttek el - számolt be a CNN. A szervezet, amelyik a tüntetések mögött áll, az Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic szerint azonban ezek a látogatók megemelik az árakat, miközben az idegenforgalmi ágazatból származó nyereség igazságtalanul oszlik meg és csak növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megélhetési költségek Barcelonában drágák más spanyol városokhoz, például Sevillához és Valenciához képest. Mivel Madrid után a 2. legdrágább város Spanyolországban, a bérleti díjak például az elmúlt 10 évben 68%-kal nőttek, miközben a lakásvásárlás költségei 38%-kal emelkedtek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?