sail boats on the lake Balaton from Balatonfured

Ettől lesz hangos a következő napokban a Balaton: akár új rekord is születhet 2024-ben

MTI
2024. július 18. 10:09

Elrajtolt az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye Balatonfüredről csütörtökön reggel 9 órakor. A vitorlásverseny honlapján közzétett tájékoztatás szerint az idei Kékszalagra 510 hajó - köztük 8 külföldi - adta le nevezését 38 hajóosztályban és értékelési csoportban. A leggyorsabbnak számító katamaránoknál tizenöt egység küzd, köztük a címvédő MLS Raiffeisen Fifty-Fifty. A Kékszalagra 2493 versenyző nevezett, közülük 140 ifjúsági, hét pedig serdülő korú, 48-an külföldiek.

A HungaroMet Zrt. által készített, és a verseny honlapján közölt időjárási előrejelzés szerint a rajt időpontjában a Balaton keleti medencéjében többnyire mérsékelt, helyenként élénkebb északias szél várható. Idővel erre fokozatosan ráépül a tavi cirkuláció, így a keleti medencében a kora délelőtti óráktól egyre inkább gyengül a szél, sőt helyenként megjelenhetnek kisebb szélcsendes területek is.

Siófoktól Tihany felé a keleties szél lesz a meghatározó, míg a Balaton nyugati felében tartósabban északias marad az áramlás. Az esti óráktól az egész tavat átfújó, élénk északkeleti szélre lehet számítani. Túlnyomóan napos, száraz idő várható, délutáni gomolyfelhő-képződéssel, kis eséllyel egy-egy zápor vagy zivatar kialakulásával. A legmagasabb nappali hőmérséklet a parton 32, a víz felett 29 Celsius fok körül alakul, estére 26-27 Celsius fok várható. A Balaton vize csütörtök reggel 25,5 Celsius fokos.

Péntekre az éjszaka fújó élénk északkeleti szelet várhatóan nem zavarja meg jelentősen a tavi cirkuláció, főként az északi part közelében erős közeli széllökések is előfordulhatnak. A déli órák felé a tavi cirkuláció gyengíteni kezdi a keleties alapáramlást, a középső medencében néhány helyen változó irányú légmozgás várható, helyenként szélcsendes foltokkal.

Délelőtt változóan felhős, délutántól gomolyfelhős ég várható, délután elsősorban a Bakony felől egy-egy zápor, esetleg zivatar kialakulhat. A hajnali hőmérséklet 26, a legmagasabb nappali hőmérséklet a víz felett 29, a parton 32-33 Celsius fok körül alakul pénteken - áll az előrejelzésben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 420 267 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 135 855 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, a Raiffeisen Banknál 6,69%; a MagNet Banknál 6,76%,  a K&H Banknál 6,86%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, a hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út vár. A balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a Tihanyi-szoros érintésével haladnak, és Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre. A Kékszalag időrekordját továbbra is a Józsa Márton vezette Fifty-Fifty tartja - saját korábbi eredményét tavaly megdöntve 5 óra 3 perc 56 másodperces idővel -, legtöbbször, tizenháromszor pedig Litkey Farkas győzött.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 30. péntek
Rózsa
35. hét
Augusztus 30.
Az eltűntek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?