25 °C Budapest
Beef chateaubriand, butter sauce, cherry tomato and grilled asparagus Bocuse dOr fine dining

Dining Guide toplisták 2024: vidéki étterem tarolt az egyik legfontosabb kategóriában, ezt mindenkinek ki kell próbálni

2024. július 15. 22:01

Gyümölcs- és zöldségfogyasztásuk 90%-át saját forrásból származó biotermelésből tudják biztosítani, a teljes alkoholmentes italkínálatuk 100%-át saját alapanyagokból állítják elő, abszolút hulladékmentes konyhát visznek és a kert szezonális feleslegének 100%-át tartósításra és új alapanyagokká való feldolgozásra használják fel. Csak néhány eredmény, amit a 10 évvel ezelőtt megnyitott Natura Hill Zebegény 2024-ben büszkén vállal a fenntarthatóság jegyében.

A Dining Guide az idei évtől egy új listát is közzétett, melyben a fenntarthatóan működő éttermeket díjazza. Fontos célkitűzésüknek tekintik, hogy ne csupán a vendégeket segítsék abban, hogy merre induljanak, amikor az elvárásaiknak megfelelő, minőségi vendéglátóhelyeket keresnek, hanem a szakma szereplőinek és formálóinak is iránymutatást biztosítsanak a fenntarthatóvá váláshoz.

Rendkívül fontos vállalás ez, hiszen Magyarországon a vendéglátó- és a szállodaipar évente 49 millió liter vegyipari terméket használ el, amelynek 95%-a szintetikus, környezetre káros anyag, mely a csatornákon keresztül az élővizekbe kerül. Szintén megdöbbentő adat, hogy az éttermi és szállodai vendéglátás ma Magyarországon egy évben a vegyipari termékek csomagolóanyagaként 2,9 millió kg műanyagot dob a szeméttárolókba és hogy az ételkiszállításhoz használt klasszikus műanyag csomagolóanyagaival több, mint 4 millió kg környezetszennyező hulladékot juttat a környezetbe évente.

A Dining Guide a fenntarthatósági lista felállításával és az Év Fenntartható Étterme díjjal szeretnék tehát a hazai vendéglátó- és szállodaipar szereplőit arra ösztönözni, hogy folyamatosan edukálják kollégáikat és keressék azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével kompromisszumok nélkül csökkenthető a környezeti lábnyomuk. Szakmai partnernek mindehhez a már 13 éve a fenntartható vendéglátás fejlesztésével foglalkozó, és a vendéglátás kizöldítésében kiemelkedő eredményeket elért Bibo The Eco Lifestyle-t kérték fel Juhász András vezetésével, aki vállalta, hogy a Dining Guide 2024-es Étteremkalauzában szereplő összes vendéglátóhelye számára ingyenes tanácsadást biztosít a felelősségtudatos működéssel kapcsolatban. 

Akinek fontos, hogy fenntarthatóan működő étterembe látogasson, az ezek közül a helyek közül válasszon! A TOP 10+1 fenntartható étterem a Dining Guide Étteremkalauz szerint:

  1. Natura Hill Zebegény
  2. Graefl Major Kétútköz
  3. ISZKOR Mályinka  - Pohner Ádám az Év Ifjú Séfe 2024
  4. Lokal47 Étterem
  5. Alkimista Kulináris Műhely
  6. Pajta  
  7. SALT Budapest
  8. Villa Kabala
  9. Hosszú Tányér
  10. Onyx Műhely  - Az Év Innovatív Konyhája 2024
  11. TATI Farm to Table
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 21. szerda
Sámuel, Hajna
34. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?