Balatonboglár, 2024. július 12.Fürdõzõk a balatonboglári Platán strandon 2024. július 12-én.MTI/Vasvári Tamás

Súlyos dolog derült ki a Balaton vizéről: erről mindenki tudjon, aki ott strandol július közepén

2024. július 13. 15:45

A Balaton hőmérséklete megközelítette a 30 Celsius-fokot, míg a Velencei-tóé el is érte ezt az értéket. De milyen hatással van ez az állóvizek élővilágára?

A tavak vízhőmérsékletének emelkedése több szinten is befolyásolja az élővilágot. Egyrészt a párolgás növekedtével a sekély tavak még sekélyebbé válhatnak, és ezáltal még érzékenyebbé a környezeti hatásokra. Másrészt a hőmérséklet emelkedésével csökken az oxigén beoldódása.

A legtöbb vízi élőlény oxigént lélegez be, tehát számukra nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségben rendelkezésre álljon az oxigén. Harmadszor, a hőmérséklet emelkedésével a biológiai folyamatok felgyorsulnak – sorolta K. Felföldi Tamás, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközont Vízökológiai Intézetének tudományos munkatársa az InfoRádióban. A vízhőfok hatással van a tavakban kulcsfontosságú algákra is.

Ők azok az elsődleges termelők, amelyek a biomasszát, a szerves anyagot termelik, és ilyen szempontból a többi élőlény az algáknak a mennyiségére és az aktivitására van utalva. Ha leegyszerűsítjük, akkor az algákat megeszik az apró kis rákocskák, azokat pedig aztán a halak, amelyek például a madarak vagy az emberek táplálékai is. Tehát az algák szerepe kitüntetett

– magyarázta K. Felföldi Tamás. Az algáknak napfényre és tápanyagokra van szükségük. Viszont ha melegszik a víz, egyre több napfény éri őket, esetleg egyre több tápanyag kerül be, akkor elszaporodhatnak olyan mértékben is, amit már eutrofizációnak neveznek. Ekkor az algák mennyisége kedvezőtlen irányba befolyásolja a vízi életközösségek normál működését: elszaporodásuk gátolhat bizonyos élőlénycsoportokat és átrendezheti a tóban jelenlévő normál táplálékhálózatot.

Ezek kedvezőtlen folyamatok markáns változásokat hoznak létre a tó életében. Az algák elszaporodott sejttömege végül lebomlik, ami rengeteg oxigént fogyaszt el, így oxigénhiányos állapot jöhet létre. Ilyenkor anaerob folyamatok dominálnak majd, ami akár bűzös vizet is eredményezhet kénhidrogén termelődése miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 420 267 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 135 855 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, a Raiffeisen Banknál 6,69%; a MagNet Banknál 6,76%,  a K&H Banknál 6,86%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Arra kérdésre válaszolva, hogy hova tudnak ilyenkor menekülni a halak, K. Felföldi Tamás elmondta: A Velencei-tó nyugati részén található egy védett terület, egy madárrezervátumnak nevezett nádas rész. Ez kevésbé bolygatott és zavart terület jó vízellátottsággal rendelkezik és jól meg tudja óvni biológiai sokféleséget ilyen változó körülmények között is.

Címlapkép: Vasvári Tamás, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 10. szombat
Lõrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?