27 °C Budapest
Gyõr, 2024. július 11.36 Celsius-fok olvasható egy kijelzõn a harmadfokú hõségriadó idején a gyõri Baross Gábor utcában 2024. július 11-én.MTI/Krizsán Csaba

Riadót fújt a HungaroMet, kegyetlen meleggel tetőzhet a kánikula szombaton: láthatáron az enyhülés?

2024. július 13. 08:28

Szombaton a csúcshőmérséklet nagyrészt 34 és 40 fok között várható, de az északnyugati tájakon pár fokkal alacsonyabb értéket mérhetünk, az Alföldön egy-egy helyen a 40 fokot is meghaladhatjuk. Pénteken az országos és a budapesti melegrekord is megdőlt. Vasárnap már az északnyugati országrészben enyülés jön.

Szombaton délelőtt a sok napsütést csak időszakosan zavarhatja erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. Csapadékra főként a déli óráktól számíthatunk. Előbb a keleti országrészben pattanhatnak ki helyenként hőzivatarok, később nyugat, délnyugat felől érkeznek, képződnek zivatarcellák, amelyek idővel kelet, északkelet felé tevődnek. Heves zivatar sem zárható ki - áll a HungaroMet előrejelzésében.

Zivataroktól függetlenül a Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon a délies szelet kísérhetik időszakosan élénk lökések. A csúcshőmérséklet nagyrészt 34 és 40 fok között várható, de az északnyugati tájakon pár fokkal alacsonyabb értéket mérhetünk, az Alföldön egy-egy helyen a 40 fokot is meghaladhatjuk. Késő este 23, 32 fok várható.

7 megyén kívül az ország egész területén vörös riasztás van érvényben a meleg miatt - ahol nem a legmagasabb a figyelemztetési szint, ott másodfokú:

Este döntően derült vagy gyengén felhős idő várható, de időszakosan továbbra is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. A Dunántúl fölött lévő zivatarcellák idővel kelet, északkelet felé tevődnek, így a középső és keleti országrészt is érinthetik. A hajnali órákban már kevesebb helyen valószínű csapadék. A szél csak zivatarok környezetében lehet erős vagy viharos. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 26 fok között alakul, vízpartokon, városokban lesz a melegebb. 

Vasárnap a sok napsütés mellett fátyolfelhőkre, valamint magasra tornyosuló gomolyfelhőkre is számíthatunk, utóbbiakból reggel főként északon, napközben másutt is kialakulhatnak elszórtan záporok, zivatarok. Megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcsérték az ország északnyugati, nyugati részén 30 és 35, másutt 35 és 40 fok között valószínű. 

Dőltek a melegrekordok

A csütörtöki 40,0 fokos rekord után, amit Kelebián rögzített a Hungaromet, pénteken még magasabbra szökött a hőmérséklet; 40,4 fokkal dőlt melegrekord Kelebián – írja az Időkép. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A eddigi rekordmeleget 1922-ben mérték ezen a napon: Szerepen és Egerben egyaránt 38,9 fokig melegedett a levegő július 12-én.

Kiskunhalason is meghaladta pénteken a hőmérséklet a 40 fokot, sőt fővárosi rekord is jócskán megdőlt. Az eddigi rekordot egy 1991-es mérés tartotta, akkor Budapest belterületen 36,9 fokot mértek. Ezt szárnyalta ma túl az Újpesten mért 38,1 fok. A rekordok hitelesítése ma várható.

Címlapkép: Krizsán Csaba, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 8. csütörtök
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?