21 °C Budapest
Color image depicting the rear view of a mid adult woman sitting on the edge of her hotel room bed.

Kis trükk, nagy pénz: így spórolhatsz vagyonokat a szállásfoglaláson 2024 nyarán

2024. július 12. 16:04

A szállodai szobafoglalás egyszerűnek tűnhetelsőre: csak felugrunk az internetre, rákattintunk a "Foglalás" gombra, és már kész is. Azonban érdemes néhány percet szánni arra, hogy átgondoljuk az utazással kapcsolatos igényeinket és elvárásainkat. A helyszín kiválasztása például kulcsfontosságú. Összeszedtük a leggyakoribb hibákat, amiket elkövethetünk.   

A szállás az utazások egyik, ha nem a legnagyobb költségrészét teszi ki, sok esetben még az odajutásnál is több pénzbe kerül. Éppen ezért jó tudni, hogy ezen is spórolhatunk, ha jó helyen és jó időben foglalunk, és így maximalizálhatjuk a megtakarításainkat.

Ehhez azonban fontos tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a szállodaárak dinamikusak, a kereslet és a kínálat alapján ingadoznak - ez azt jelenti, hogy az egyik nap látott ár másnapra megváltozhat, még akkor is, ha a tervezett tartózkodás időpontja ugyanaz. 

A szállodai szobafoglalás egyszerűnek tűnhetelsőre: csak felugrunk az internetre, rákattintunk a "Foglalás" gombra, és már kész is. Azonban érdemes néhány percet szánni arra, hogy átgondoljuk az utazással kapcsolatos igényeinket és elvárásainkat. A helyszín kiválasztása kulcsfontosságú. Sokan a képek alapján döntenek, és figyelmen kívül hagyják a helyszínt, pedig érdemes előre feltérképezni az éttermeket, üzleteket és látnivalókat is.

Szakértők összegyűjtöttek további  hat gyakori hibát, amelyet érdemes elkerülni a szállodafoglalás során, és kiderül a Travel and Leisure cikkéből az is, hogyan lehet a lehető legjobb szállást megszerezni tapasztalt szállodai bennfentesek szerint.

Mikor foglaljak?

Annak kitalálása, hogy mikor a legjobb szállodát foglalni, nem egzakt tudomány - az iparágon belül rengeteg eltérés van. De ha a statisztikákat nézzük, a legalacsonyabb árakat a szállodai szobákra jellemzően éppen 15 nappal a tartózkodás előtt találjuk. Igen, a last minute foglalások (általában) jobbak.

A NerdWallet 2022-es tanulmánya több mint 2500 szállodai szobaárat elemzett 2019-től 2021 első feléig, és átlagosan 13 százalékos megtakarítást látott azoknál, akik 15 nappal korábban foglaltak, mint azoknál, akik négy hónappal korábban.

Biztos, hogy tudsz mindent?

John P. McMahon, a Five Star Alliance elnök-vezérigazgatója szerint az utazók számára fontos, hogy szállodai szobafoglalás előtt beszéljenek egy valódi emberrel, hogy minden szükséges és pontos részletet megtudjanak. "Az utazóknak olyan foglalási oldalakat kell használniuk, amelyek élő ügyfélszolgálattal rendelkeznek, és segítik őket a foglalási folyamatban" - mondja McMahon. Általában előnyösebb egy utazási tanácsadón keresztül foglalni, akinek van élő kapcsolata a szállodával, és esetleg extra kényelmi szolgáltatásokat tud kialkudni

Miért ilyen olcsó?

Ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem az is. Ezért  fontos, hogy mindent megkérdőjelezzünk, és rákérdezzünk a konkrétumokra. Kérdezzünk olyanokat, mint például: "Folynak-e építkezések a szállodában?". A túl jó ajánlatoknál kulcsfontosságú, hogy rákérdezzünk az összes többi díjra is, amelyek megjelenhetnek a végösszegben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdemes rákérdezni, hogy van-e idegenforgalmi díj, és hogy az adót és a szolgáltatási díjat tartalmazzák-e. Külföldi szállodák általában nem közlik ezeket az információkat, amíg fizetésre nem kerül sor, és akkor egy számos olyan extra díjat adhatnak hozzá, amelyek miatt a 199 dolláros szoba akár 300 dollárba is kerülhet. 

Wifi van? Biztos?

Persze nyaraláskor nem az internet a legfontosabb, de lássuk be, ma már nehéz meglenni nélküle, éppen ezért feltétlenül kérdezzünk rá, benne van-e a szoba árában, vagy külön kell érte még fizetni. A gyors és megbízható szolgáltatás legyen az ajnlat része! A frusztrálóan lassú és nem működő internet felborítja az ember napját, stresszt szül, amire a nyaralás alatt senkinek sincs szüksége. 

Visszajár a pénzem?

Előfordul, hogy egy betegség vagy váratlan helyzet miatt le kell mondani az utazást, pláne aki gyerekkel tervez, éppen ezért feltétlenül nézzünk utána előrefizetés esetén, milyen esetekben jár vissza a pénzünk. És mivel rengeteg átverés van, a szakértő szerint érdemes meggyőződni arról, hogy a visszaigazolás írásban érkezik, foglalási számmal ellátva.

Rejtett kedvezmények

Minden szállodában vannak rejtett kedvezmények, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezzük őket: itt jön jól egy utazási tanácsadó, aki talán előbb tud a rendelkezésre álló upgrade-ekről, mint mi. Az utazási tanácsadók kapcsolatban állnak a szállodák igazgatóival, értékesítési munkatársaival, sokuknak pedig szerződése van a hotelekkel, hogy ezekről automatikusan frissítést kapjanak.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 4. vasárnap
Domonkos, Dominika
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem