11 °C Budapest
Global warming from the sun and burning, Heatwave hot sun, Climate change, Heat stroke

Kiadták a vörös riasztást: ezekben a megyékben pokoli hőségre kell készülni hamarosan

2024. július 8. 07:50

Az északnyugati, északi országrész kivételével a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot. Az Alföld déli és középső részein viszont 27 fok felett is alakulhat a 24 órás átlaghőmérséklet - írja a HungaroMet hétfői előrejelzése. Továbbá napközben elszórtan, nagyobb számossággal a Dunától keletre kell zivatarokra számítani. Zivatarokhoz viharos széllökés (~60-80 km/h), jégeső (~1-2 cm) és intenzív csapadékhullás (~15-25 mm) társulhat, de kiemelten az Északi-középhegység környezetében akár felhőszakadás (> 25 mm) is lehet.

Hétfőn felhőszakadás miatt vármegyében, zivatar miatt 11-ben adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A várható magas középhőmérsékletre figyelmeztetnek 12 megyében, amelyből 7-ben másodfokú riasztás van érvényben, vagyis a napi középhőmérséklet 27 °C felett alakulhat. A héten pedig csak fokozódik a hőség, kedden már 9 megyére terjed ki a másodfokú riasztás, a többi helyen is elsőfokú riasztás lesz érvényben.

Szerdára pedig kiadták több helyen a vörös kódot: Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád területén a napi középhőmérséklet 29 °C felett alakulhat. Csütörtökön pedig már 10 megyében haladhatja meg a középhőmérséklet a 29 fokot.

Hétfőn napközben az erőteljesebb nappali gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés valószínű, majd estére a gomolyok összeesnek, kiderül az ég. Záporok, zivatarok elszórtan, nagyobb számban a Duna vonalától keletre alakulnak ki, helyenként felhőszakadás is lehet. Az északias irányú szelet helyenként élénk lökések kísérhetik, zivatarokhoz viszont erős, viharos lökések is társulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 30 és 37 fok között várható, de északnyugaton 30 fok alatt maradhat a csúcshőmérséklet. Késő estére 20 és 28 fok közé hűl le a levegő.

Kedd hajnalban a csapadékgócok a legtöbb helyen lecsengenek és hazánk nagyobb részén derült vagy gyengén felhős időre számíthatunk. Az északnyugati tájakon azonban maradhatnak gomolyfelhők, és ott egy-egy zápor még később is előfordulhat. Az északias szél mérsékelt lesz. Hajnalban 14 és 23 fok közötti értéket mérhetünk. Napközben napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet néhol időnként élénk lökések kísérhetik. A maximum 30 és 37 fok között alakul.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szerdán a gomoly- és fátyolfelhők mellett napos időre számíthatunk. Csapadéknak kicsi az esélye. Helyenként megélénkül az északkeleti, majd a délkeleti szél. Hajnalban 15, 24, délután 32, 38 fokot olvashatunk le a hőmérőkről.

Csütörtökön a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható. Egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A minimum-hőmérséklet 17 és 25, a csúcsérték 33 és 39 fok között valószínű.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 6. vasárnap
Brúnó, Renáta
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?