11 °C Budapest
Zamárdi, 2023. augusztus 24.Fiatalok a Strand Fesztiválon Zamárdiban 2023. augusztus 24-én. A fesztivált augusztus 23. és 26. között rendezik meg a Balaton-parti településen.MTI/Vasvári Tamás

Vigyázz, hol nyaralsz! Itt lopják meg a legtöbb embert a Balatonnál: térképen a rettenetes valóság

2024. július 6. 07:02

A rendőrségi statisztikák szerint messze a Siófoki járásban történik a legtöbb lopás a Balatonnál. A 100 ezer főre vetített esetek száma megközelíti a budapesti átlagot, ha az elmúlt egy évet vizsgáljuk. A gépkocsi feltörések tekintetében is ez a járás vezet. Összességében elmondható, hogy a bűncselekmények a felkapottabb déli parton gyakoribbak, ráadásul, ha nyaral az ember, akkor kevésbé elővigyázatos - ezt használják ki a bűnözők. Összeszedtük mire kell figyelni, hogy ne váljunk áldozattá: a legfontosabb, hogy a strandon a törölköző nem értékmegőrző!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2023-ban összesen 3 millió vendég 8,8 millió vendégéjszakát töltött el a Balaton régió szálláshelyein. A vendégéjszakák száma 2 százalékkal marad el a 2022-es év hasonló időszakában mérttől.

Emellett az is fontos adat, hogy 2023-ban a vendégéjszakák 72 százaléka belföldi vendégektől származott. Tehát a tavalyi évben több mint kétmillió magyar vendéget fogadtak a balatoni szálláshelyek, és akkor azokról még nem is beszéltünk akiknek saját nyaralója van a térségben, vagy csak jövök-megyek leugrott strandolni, ott nem aludt - utóbbiak idén különösen meglepődhetnek, hiszen van olyan strand, ahol 50 százalékkal drágult a belépő.

A szakértők szerint idén sem várható kisebb vendégforgalom a Balatonnál. Nem árt azonban óvatosnak lenni, mivel a nagy tömeg vonzza a tolvajokat is. A statisztikák szerint a Balaton egyes részein nagyobb az esélye annak, hogy eltűnnek az értékeink, mint máshol. Ezért fontos, hogy a nyár élvezete mellett figyeljünk az intő jelekre, különösen olyan helyeken, ahol statisztikailag nagyobb a lopás kockázata.

Ezek a bűn városai

Ha a rendőrségi adatbázisban az elmúlt egy évre szűrünk (2023.05.30-2024.05.29. közöttiek a legfrissebb adatok) akkor kiderül, hogy a legtöbb lopás a Balaton körül a Siófoki járásban történt, 379 darab százezer lakosra vetítve. Ehhez a járáshoz tartozik a névadó településen kívül többek között Zamárdi, Balatonföldvár, Balatonszemes és Balatonszárszó is. Hogy legyen viszonyítási alap: ugyanebben az időszakban Budapesten 391 lopásbűncselekmény jutott 100 ezer lakóra.

Lopások száma az egyes járásokban 100 ezer főre vetítve. Forrás: ORFK, 2023.05.30-2024.05.29. közötti adatok.Lopások száma az egyes járásokban 100 ezer főre vetítve. Forrás: ORFK, 2023.05.30-2024.05.29. közötti adatok.

De a szomszédos Fonyódi járásban sem jobb a helyzet, ott 214 ilyen bűncselekmény jutott százezer lakosra, ide tartozik Balatonlelle és Balatonfenyves is. A legkevesebb lopás a Balatonalmádi járásban történt a vizsgált időszakban, csak 70 jutott 100 ezer főre, de a Keszthelyi járásban és a Tapolcai járásban 80 alatt volt ez az érték.

Rablás tekintetében a Tapolcai járás vezet (34 eset/100 ezer fő a vizsgált időszakban), második helyen áll a Siófoki járás 16 esettel. A legjobban a Keszthelyi járás és a Balatonalmádi járás teljesített, ahol nulla ilyen cselekmény történt.

Lopások száma az egyes járásokban 100 ezer főre vetítve. Forrás: ORFK, 2023.05.30-2024.05.29. közötti adatok.Rablások száma az egyes járásokban 100 ezer főre vetítve. Forrás: ORFK, 2023.05.30-2024.05.29. közötti adatok.

A gépkocsifeltörés sokkal inkább a déli parti járásokra jellemző, a Marcali járásban (9 db/100 ezer fő), a Fonyódi járásban (9 db/100 ezer fő) és a Siófoki járásban (14 db/100 ezer fő) is regisztráltak ilyen bűncselekményt. Ellenben az északi oldalon a Keszthelyi, a Tapolcai és a Balatonfüredi járásban nem történt ilyen cselekmény, a Balatonalmádi járásban pedig négy ilyet regisztráltak a vizsgált évben.

Gépkocsi feltörések száma az egyes járásokban 100 ezer főre vetítve. Forrás: ORFK, 2023.05.30-2024.05.29. közötti adatok.Gépkocsi feltörések száma az egyes járásokban 100 ezer főre vetítve. Forrás: ORFK, 2023.05.30-2024.05.29. közötti adatok.

Ha a bűnözési hőtérképet nézzük (itt csak 60 napra visszamenőleg, azaz maximum 2024.03.30. és 2024.05.29. között lehet szűrni), akkor látható, hogy a lopások Siófok környékén eléggé összpontosulnak, különösen Balatonszéplaknál és az Ezüstpar környékén. De piroslik a térkép Balatonfőzfőn, Balatonlellén, Fonyódnál, valamint Keszthelyen is.

Lopások a rendőrségi hőtérképen. Forrás: ORFK, 2024.03.30. és 2024.05.29. közötti adatok.Lopások a rendőrségi hőtérképen. Forrás: ORFK, 2024.03.30. és 2024.05.29. közötti adatok.

Rablás az elmúlt 60 napban csak Balatonfüreden történt, illetve a nem közvetlenül tóparti városok közül Tapolcán jelez be a térkép.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Rablások a rendőrségi hőtérképen. Forrás: ORFK, 2024.03.30. és 2024.05.29. közötti adatok.Rablások a rendőrségi hőtérképen. Forrás: ORFK, 2024.03.30. és 2024.05.29. közötti adatok.

Autófeltörést az elmőlt 60 napból nem mutat a térkép.

Ne légy áldozat!

A statisztikák alapján különösen Siófokon és környékén gyakoriak a lopások, megközelítve a budapesti átlagot. Ezért a Balatonhoz utazóknak érdemes előre felkészülniük, hogy ne váljanak áldozattá. Nyaralás alatt hajlamosak vagyunk lazábbak lenni, elfeledkezni az óvatosságról, amit a tolvajok könnyen kihasználnak. A rendőrségi tapasztalatok szerint elsősorban az idősebbeket szemelik ki, mivel ők még óvatlanabbak. Nemrégiben egyébként bűnmegelőzési egyeztetés is volt Siófokon, ahol a helyi hatóságok megvitetták, hogyan készüljenek fel a szezonra.

Így előzd meg a bajt:

  • Csak annyi pénzt vigyél magaddal, amennyire feltétlenül szükség van, és a készpénzt ne tárold ugyanabban a zsebben, mint a bankkártyát.
  • Ha válltáskával utazol, a zsebeit mindig a tested felé fordítsd. Tömegközlekedésen és zsúfolt helyeken tartsd magad előtt és fogd szorosan – ugyanez vonatkozik a hátizsákokra is.
  • Ne hagyj értéket szem előtt, például ne tedd a pénztárcádat az asztalra, ha kültéri étteremben ülsz. A táskádat se akaszd a szék háttámlájára, hanem tedd olyan helyre, ahol szemmel tarthatod.
  • Autóval közlekedők ne hagyjanak értékeket az utastérben, és ellenőrizzék, hogy az ablakok fel vannak-e húzva.
  • Soha ne vigyél értékes tárgyakat a strandra – ha mégis, használd az értékmegőrzőt. A táskára terített törölköző nem véd a tolvajoktól.
A törölköző nem értékmegőrző a strandon! Forrás: police.huA törölköző nem értékmegőrző a strandon! Forrás: police.hu

Biztosítást nem csak külföldre kell kötni!

A rendőrségi ajánlások betartása mellett is érdemes előre gondolkodni. Sokan úgy vélik, hogy belföldi utazásnál nincs szükség utasbiztosításra, de ez tévedés. Ha betegség vagy baleset miatt meg kell szakítani a nyaralást, a költségek magasak lehetnek.

Egy megfelelő utasbiztosítás teljes körű védelmet nyújt: az egészség- és balesetbiztosítás mellett tartalmazhat poggyászbiztosítást, úti okmány pótlást, személyi felelősségbiztosítást, jogi segítségnyújtást, valamint kiegészítő sportbiztosítást és autós segítségnyújtást is. Például egy négytagú család számára csupán néhány ezer forintos kiadást jelent, így nem érdemes spórolni rajta.

Címlapkép: Vasvári Tamás, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 5. szombat
Aurél
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?