14 °C Budapest
Leesik az állad: ennyibe kerül valójában egyetlen nap a Balatonnál 2024 nyarán

Leesik az állad: ennyibe kerül valójában egyetlen nap a Balatonnál 2024 nyarán

2024. június 26. 13:00

Utazás, szállás, étkezés. Alapvetően ezek azok a tényezők, amiket a nyaralni vágyók megvizsgálnak, amikor kiválasztják a megfelelő helyszínt a pihenéshez, nincs ez másként a Balatonnál sem. A CashTag eheti részében arra kerestük a választ, tényleg olcsóbb-e már külföld, mint a Balaton, kiszámoltuk, mennyibe kerül egy nap a magyar tengernél egy családnak.

Elkezdődött a nyári szünet az iskolákban, és az időjárás kedvez a balatoni szezonnak. Ilyenkor a sajtó gyakran foglalkozik a Balaton árazásával, és felmerül, hogy ennyiért már egzotikus tengerparti nyaralást is választhatunk. Főleg annak tudatában, hogy nemrég kiderült:  van olyan hely a Balatonon, ahol idén 50%-kal drágult a belépő.

Videónkban megvizsgáltuk, 2024-ben mennyibe kerül egy nap a Balatonnál, hogyan változtak az árak az élelmiszerek és a szállások terén, valamint beszélgettünk vendéglátósokkal az idei helyzetről.

A nyaralás fő költségei – utazás, szállás, étkezés – ugyanúgy számítanak a Balatonnál, mint bárhol máshol. A vendéglátósoknak is megvannak a kihívásaik: munkaerőhiány, magas járulékok, drága alapanyagok. A Tiktok-on is sok a vélemény a balatoni árakról. Egy felhasználó bemutatta, hogy egy háromnapos hosszú hétvége egy négyfős családnak 170 000 forintjába került, utazási költségek nélkül. Egy vendéglátós szerint a munkaerőhiány drágítja az éttermi árakat, és már nyugati béreket kell fizetni a mostani dolgozóknak.

A Pénzcentrum korábban arról írt, hogy a balatoni szakácsok bére 500-800 ezer forint között mozog, a konyhai munkákért pedig 300-500 ezret fizetnek. Szöllősi Tamás, a Vitorlás Étterem tulajdonosa szerint a Covid, a háború, a gázár, és a villanyár emelkedése a balatoni viszonyokra különösen nagy hatással volt.

A példátlan áremelkedések után viszont úgy gondolja, most eljutottunk oda, hogy egyfajta óvatosságot kell meg önmérsékletet kell tanúsítani a vendéglátásban, mert a fizetőképes kereslet szétszakadt, tehát nem mindenki tud bizonyos szint felett már szánni, költeni a szabadságra, és mindenkinek a célközönségéhez mérten kell tudnia dönteni arról, hogy belefér-e még náluk az emelés.  Ők idén a Vitorlásban inkább az önmérséklet mellett döntöttek. 

Nem tervezünk idén komoly áremelést helyette próbálunk inkább kedvezményes csomagokkal, hétvégi ajánlatokkal előállni, ami esetleg egy olyan vendégkört szólít meg, akinek a fix étlapi áraink már nem elérhetőek

– mondta el.

Utazás, étkezés, szállás – néhány helyen bizony horror árak vannak

A Balatonnál számos lehetőség van, nem csak éttermek, hanem áruházak is rendelkezésre állnak, úgy mint a LIDL az Aldi vagy a Spar – ezekkel pedig a nyaralók közül az említett étterem árak miatt egyre többen élnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A szállások átlagosan 12 429 forintba kerülnek fejenként éjszakánként, egy négyfős családnak ez 50 ezer forint. Az étkezés napi költsége pedig átlagosan kb. 37 500 forint lehet.

Tóth Ákos, az Utazómajom Facebook oldal tulajdonosa szerint a luxuskategóriás nyaralások árai a világban mindenhol hasonló árkategóriában vannak, az alsó-középkategóriás nyaralásoknál viszont külföldön jobb árakat találhatunk, mint a Balatonnál. De a luxushelyszínek átlagos nyaralásai is kedvezőbbek lehetnek, mint egy ízig-vérig luxuskörülmények között zajló nyaralás. Például a Maldív-szigetekre való utazás hasonló áron érhető el, mint egy jobb kategóriás török hotel, sőt, néha olcsóbb is. Az elmúlt években a belföldi szolgáltatások árai gyorsabban emelkedtek, mint külföldön, így a különbségek kisebbek lettek.

Az, hogy ez valakinek sok vagy kevés, természetesen már egyéni anyagi helyzettől függ. Hogy valaki a Balatont vagy egy külföldi úti célt választ, az árakat nézve, már csak ízlés dolga.

Ha többet is meg szeretnétek tudni a balatoni nyaralásokról és arról, hogyan számolhattok idén nyáron, ha bárhova is utazni szeretnétek, nézzétek végig a videót és kövessetek minket újabb tartalmakért!

NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 29. vasárnap
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
A siketek világnapja
Szeptember 29.
Tengerészeti világnap
Szeptember 29.
A fehér kendő napja
Szeptember 29.
A szív világnapja
Szeptember 29.
A Szentírás vasárnapja
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 28. 19:20