Két hónapon belül érkezik a pótdíjfizetési felszólítás

Pénzcentrum
2007. január 15. 14:15

Az Országgyűlés múlt év decemberében fogadta el a közúti közlekedésről szóló törvény módosítását, amely december 22-én hatályba lépett. A jogszabályi változások következtében az Állami Autópálya Kezelő Zrt. 60 napon belül köteles postára adni a pótdíjfizetési felszólításokat.

A Magyar Köztársaság Országgyűlése 2006. december 11-én sürgősségi tárgyalás keretében fogadta el a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosítását, amely a jogosulatlan úthasználókra kirótt pótdíjak behajtásának rendjét is érinti. A korábbi szabályozással ellentétben ugyanis a közútkezelő, jelen esetben az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a jogosulatlan úthasználat időpontjától számított 60 napon belül köteles postára adni a pótdíjfizetési felszólítást. Ez annyit jelent, hogyha ennek a Társaság nem tesz eleget, elveszti a jogát arra, hogy az autósokat a büntetési összeg megfizetésére kötelezze. A pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évül el, tehát amennyiben az ÁAK Zrt. a 60 napos határidőn belül postára adja a fizetési felszólításokat, egy év áll a rendelkezésére, hogy nemfizetés esetén megkezdje követeléseinek behajtását. Fontos tudnivaló ezzel kapcsolatban, hogy a pótdíjak után késedelmi kamatot nem lehet felszámítani.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. örömmel vette tudomásul a jogszabályi változásokat, hiszen az autósokkal közös érdeke, hogy a pótdíjfizetéssel kapcsolatos ügyintézés gyors és zökkenőmentes legyen. A Társaság és az Útgazdálkodási Koordinációs Igazgatóság (UKIG) között megkötött fenntartási és üzemeltetési szerződés eleve szigorúbb előírásokat tartalmaz a pótdíj-adminisztrációt illetően. Az ÁAK Zrt. ennek megfelelően a törvénymódosítást megelőzően is mindent megtett az átfutási idő csökkentése érdekében, és belső ügyrendjét oly módon alakította ki, hogy lehetőleg minden pótdíjfizetési felszólítás 30 napon belül kézbesítésre kerüljön.

A kiküldött pótdíjfizetési felszólítások hatására a tetten ért autósok mintegy fele fizeti be az alappótdíjat, további 10 százalékuk pedig csak a második felszólító levél kézhezvételekor fizet, igaz, ekkor már a maximális pótdíjat. Az esetek közel 20 százalékában a Társaság ügyvédi közreműködéssel tudja csak behajtani a kirótt büntetéseket, míg a fennmaradó 20 százalékban pereskedésre kényszerül.

Az ÁAK Zrt. 2006-ban közel 250 000 esetben szabott ki pótdíjat, és ebből 2006. december 31-ig 1,8 milliárd forintot fizetett be az Útpénztárba. Ez az összeg a 2005-ös évhez viszonyítva 112%-os növekedésnek felel meg.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?