Beautiful young woman sleeps in a comfortable bed.

Te is rosszul alszol? Súlyos betegséget jelezhet, így lehet a legkönnyebben elkapni

2024. október 21. 18:14

Az alváskövetés egyre népszerűbb trend, amely sokakat arra ösztönöz, hogy viselhető eszközökkel monitorozzák éjszakai pihenésüket. Bár egyesek számára hasznos lehet, szakértők figyelmeztetnek, hogy a túlzott adatfigyelés akár ronthat is az alvásminőségen - írja a The Guardian.

Az alváskövetés trendje az utóbbi években egyre nagyobb teret nyer. Sokan viselhető eszközökkel, okosórákkal vagy gyűrűkkel monitorozzák éjszakai pihenésüket, és igyekeznek optimalizálni alvási teljesítményüket. Ez a jelenség olyannyira elterjedt, hogy már külön elnevezést kapott: ortoszomnia, vagyis a tökéletes alvás elérésének egészségtelen megszállottsága.

Az alváskövetők népszerűségét jól mutatja, hogy az Egyesült Királyságban tavaly 270 millió fontra becsülték az iparág értékét, és az előrejelzések szerint 2030-ra ez az összeg több mint kétszeresére nőhet. Sokan úgy tekintenek ezekre az eszközökre, amelyek segíthetnek javítani az alvásminőségen és ezáltal az életminőségen is.

Katie Fischer viselkedéses alvásterapeuta szerint azonban a tökéletes alvás hajszolása kontraproduktív lehet.

A helyzet az, hogy ha megkérdezzük a jó alvókat, hogy mit csinálnak, általában azt mondják, hogy 'semmit' - nem gondolnak az alvásra. Fáradtak, lefekszenek és elszundítanak. Felfrissülve ébrednek, és nem aggódnak az alkalmi rossz éjszakák miatt, mert tudják, hogy ez néha előfordul.

- mondta el.

Dr. Neil Stanley, az alváskutatás területén 42 éve dolgozó szakember szerint az alváskövetők valójában csak korlátozott információt tudnak nyújtani.

Ezek a dolgok nagyjából meg tudják mérni, hogy mennyit aludtál, és mennyi időbe telt, amíg eljutottál odáig. De a könnyű alvás, a mélyalvás és a REM-alvás közötti különbségtétel egyetlen pontos módja az agy megfigyelése.

- fogalmazott Stanley.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Dr. Guy Leschziner, a londoni Guy's és St Thomas' kórházak szakorvosa ugyanakkor megkérdőjelezi az alváskövetés hasznosságát. "Ha azt mondják, hogy nem alszol elég órát vagy nem alszol elég mélyen, az nem használható" - mondta el. Szerinte inkább a jó alvás módja az, hogy felismerjük, mik az akadályok.

Mikor hasznos mégis a digitális segítség?

Vannak olyan esetek, amikor az alváskövetés valóban hasznos lehet. Például azoknál, akik elvesztették a fonalat, hogy mennyi alvást kapnak vagy veszítenek. Schuggie Macinnes, aki rendszertelen munkabeosztása miatt nehezen tudja követni alvási szokásai és úgy véli, hogy számára hasznos az alvásmennyiség nyomon követése. Fontos ugyanakkor, hogy ne váljunk a kapott adatok megszállottjává, ez ugyanis stresszforráshoz vezethet.

Leila Green, hármas ikrek édesanyja példája rávilágít arra, hogy bizonyos élethelyzetekben ez különösen igaz:

Reggel az órám olyan szuper haszontalan megjegyzéseket küldött nekem, mint 'ma a szokásosnál is fáradtabbnak fogod találni magad'. Kezdett úgy érezni, mintha az óra szidna engem

- mondta el Green.

Az alváskövetés jövője még több lehetőséget tartogat, a Loughborough Egyetem kutatói szerint akár érzékelőkkel ellátott pizsamák vagy légzésmintával kódolt robotpárnák is segíthetnek majd az embereknek jobban aludni. A kérdés azonban továbbra is fennáll: vajon ezek az eszközök valóban javítják-e az alvásminőséget, vagy csak újabb stresszforrást jelentenek a felhasználók számára?

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 22. kedd
Elõd
43. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?