13 °C Budapest
Új fogkefe fogkrémmel close-up a fürdőszobában egy tükör asztalon vízcseppekkel kék háttérrel a napfényben

Évtizedes mítosz dőlt meg most a fogmosásról: sok magyar mindvégig rossz dologra figyelt oda?

2024. október 4. 16:45

A fluorid ivóvízhez adásának fogászati előnyei csökkentek az elmúlt évtizedekben, derül ki egy új áttekintésből. A manchesteri, dundee-i és aberdeeni egyetemek kutatói 157 tanulmány eredményeit elemezték, összehasonlítva a fluoridált és nem fluoridált vízellátású közösségeket - jelentette a The Guardian.

A vizsgálat megállapította, hogy a fluorozás előnyei mérséklődtek az 1970-es évek óta, amikor a fluoridos fogkrémek szélesebb körben elterjedtek. Anne-Marie Glenny, a Manchesteri Egyetem professzora hangsúlyozta: "A bizonyítékok értelmezésekor fontos, hogy a tágabb kontextusra gondoljunk, és arra, hogy a társadalom és az egészségügy hogyan változott az idők során."

Az 1975 után végzett kutatások szerint a vízfluoridálás valamivel kevesebb fogszuvasodást eredményezhet a gyermekek tejfogaiban. Az Egyesült Királyságban és Ausztráliában végzett tanulmányok alapján a fluoridálás átlagosan 0,24-gyel kevesebb szuvas tejfogat eredményezhet gyermekenként. Összehasonlításképpen, az 1975 előtti vizsgálatok szerint ez a szám 2,1 volt.

Dr. Lucy O'Malley, a Manchesteri Egyetem előadója megjegyezte: "A bizonyítékok arra utalnak, hogy a vízfluoridálás némileg csökkentheti a gyermekek fogszuvasodását. Mivel az előny idővel csökkent, egy új fluoridálási rendszer bevezetése előtt alaposan át kell gondolni a költségeket, az elfogadhatóságot, a megvalósíthatóságot és a folyamatos ellenőrzést."

A kutatók ezúttal arra jutottak, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a víz fluorozása csökkentené a szájüregi egészség terén mutatkozó egyenlőtlenségeket. Janet Clarkson, a Dundee-i Egyetem professzora hozzátette: míg a víz fluorozása kis mértékben javíthatja a szájhigiéniát, nem kezeli az olyan alapvető problémákat, mint a magas cukorfogyasztás és a nem megfelelő szájhigiénés magatartás.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 4. péntek
Ferenc
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?