13 °C Budapest
Digital generated image of hand with dark skin tone going through portal and touching robotic hand. Metaverse and Web3.0 concept.

Óriási baj lehet a mesterséges inteligenciával: rengeteg felhasználó eshet bele a csapdájába

2024. augusztus 30. 15:47

Az OpenAI aggodalmát fejezte ki a ChatGPT új hangmódjának lehetséges következményeivel kapcsolatban. A vállalat csütörtökön közzétett biztonsági jelentésében arra figyelmeztetett, hogy a felhasználók túlzottan függővé válhatnak az eszköztől, ami negatívan befolyásolhatja társas kapcsolataikat.

A múlt héten bevezetett fejlett hangmód meglepően élethű. Valós időben reagál, alkalmazkodik a megszakításokhoz, és képes olyan hangokat kiadni, mint a nevetés vagy a "hmm". A hangszín alapján még egy beszélő érzelmi állapotát is meg tudja ítélni - írta a CNN.

Az OpenAI megfigyelései szerint egyes felhasználók már most is olyan nyelven kommunikálnak az eszközzel, amely "közös kötődést fejez ki". A vállalat attól tart, hogy ez idővel csökkentheti az emberi interakciók iránti igényt.

"A felhasználók társas kapcsolatokat alakíthatnak ki a mesterséges intelligenciával, csökkentve ezzel az emberi interakció iránti igényüket - ami potenciálisan előnyös lehet a magányos egyének számára, de valószínűleg hatással lehet az egészséges kapcsolatokra" - áll a jelentésben.

Az OpenAI arra is figyelmeztet, hogy az emberek túlzottan megbízhatnak az eszközben, holott az AI hajlamos tévedni. A vállalat elkötelezett a "biztonságos" mesterséges intelligencia megalkotása mellett, és további vizsgálatokat tervez a felhasználók esetleges "érzelmi függőségével" kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?