12 °C Budapest
London, 2023. november 3.Elon Musk dél-afrikai-amerikai üzletember, a Tesla Motors elektromosjármû-gyártó, a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat és az X közösségi médiaplatform tulajdonosa a Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tartott nyilvános beszélgetésen Londonban 2023. november 2-án, a mesterséges intelligencia (MI) biztonságos alkalmazásáról és kockázatairól tartott bletchley-i nemzetközi konferencia zárónapján. A brit kormány a világ elsõ globális MI-biztonsági csúcstalálkozójaként hirdette meg az angliai Bletchley-ben tartott kétnapos rendezvényt.MTI/EPA pool/Tolga Akmen

Késni fog az amerikai elit luxusutazása az űrbe: Elon Musk is nyakig benne van, ez áll a hátterében

2024. augusztus 28. 19:45

A SpaceX elhalasztotta a Polaris Dawn küldetés indítását, amely a világ első, kizárólag civilekből álló legénységével tervezett űrsétát hajtaná végre. A start eredetileg szerda kora reggel lett volna esedékes a NASA floridai űrközpontjából - számolt be róla a BBC.

Elon Musk cége, a SpaceX, a start előtt néhány órával közölte, hogy az indítást elhalasztják "az előrejelzések szerint kedvezőtlen időjárás miatt" a kapszula zuhanási területein. Az új időpontot egyelőre nem határozták meg. Egy korábbi, keddi kísérletet is le kellett fújni héliumszivárgás miatt.

A magánűrrepülés mögött Jared Isaacman fintech milliárdos áll, aki a Shift 4 fizetési cég alapítója. Célja, hogy ő legyen az első nem hivatásos űrhajós, aki magánűrsétát tesz. A projekt nagy részét ő szervezte és finanszírozta a SpaceX-szel közösen, de a befektetett összeg nem nyilvános.

A küldetés a SpaceX Dragon kapszuláját és Falcon 9 rakétáját használja. Tervük szerint akár 1400 km magasságot is elérnének, ami a NASA Apollo-programja óta a legmagasabb pont lenne, amit legénységgel végrehajtott küldetés elért. A négyfős legénység két éve töltött felkészüléssel. Isaacman mellett Scott Poteet nyugalmazott légierő pilóta, valamint Anna Menon és Sarah Gillis SpaceX mérnökök alkotják a csapatot.

A hat napra tervezett küldetés során a harmadik napon kerülne sor az űrsétára. Isaacman és Gillis a SpaceX korszerűsített űrruháiban hagynák el az űrhajót 700 km magasan, körülbelül két órára. A misszió során több tesztet is elvégeznek, többek között a Starlink műholdakkal való kommunikációt és a Van Allen sugárzási öv hatásainak megfigyelését.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?