11 °C Budapest
Hacker viselése maszk segítségével laptop számítógép kibertámadás és hívja a mobiltelefon, Adattolvaj, internetes támadás, darknet és kiberbiztonsági koncepció

Ha erről a számról kapsz SMS-t, kezdj gyanakodni: csalók élnek vissza a Yettel nevével, bárkit simán lehúznak

2024. augusztus 28. 19:04

A csalók most lebuktak, de mindig nagyon oda kell figyelni továbbra is, hogy mi ne legyünk a bűnözők áldozatai.

Most már szinte hetente számolhatunk be arról, hogy különböző típusú csalásokkal igyekeznek ellopni a magyarok adatait, vagy egyenesen a pénzét. A csalók egyre kreatívabbak és a módszereik is egyre inkább kifinomultabbak lesznek, rendkívül változatos módokon igyekeznek lehúzni a gyanútlan magyarokat.

Egy olvasónk jelezte, hogy most a Yettel nevében kapott egy enyhén szólva is gyanús tartalmú sms-t. Mivel szemet szúrt neki, hogy egyáltalán nem a szolgáltatótól megszokott számról jött az üzenet, eszébe jutott, hogy vagy az adataira, vagy a pénzére ácsingóznak a mellékelt linken keresztül. Az üzenet így nézett ki:

Rögtön kiszúrhatjuk, hogy a telefonszám nem lehet a Yettelé, hiszen ők nem küldenének +55-ös országhívóról üzenetet - mint egy gyors kereséssel kiderült, ez az előhívó Brazíliához tartozik. Ezt egyébként a cég is megerősítette, mikor erről kérdeztük őket:

A Yettel nem küld sem +55-ös, sem más nemzetközi hívószámról SMS-t. A Yetteltől érkező hivatalos üzenetek mindig a +36 20 202-es számsorral kezdődő telefonszámról érkeznek.

Gyanúnk tehát beigazolódott: olvasónk egy átverős bűnszervezet látókörébe került. Mivel a linkre nagyon helyesen nem kattintott rá, az nem derült ki, hogy adatait lopták volna el, hogy egy bonyolult machináció során pénzzel akarták volna lehúzni.

A Yettel kérdésünkre azt is elmondta: nem ez a legelső eset, amikor az ő nevükben próbálkoznak a bűnözők. Tudják ugyanakkor azt is, hogy nem ők az egyetlenek.

Azt tapasztaljuk, hogy az ügyfeleink és a kollégáink is egyre tudatosabbak és éberebbek a különböző csaló megkeresésekkel kapcsolatban. Ennek köszönhetőn az elmúlt néhány napban hozzánk is érkezett több olyan bejelentés, amiben a Yettel nevében küldött SMS-ről vagy emailről számolnak be az ügyfelek vagy a munkatársaink. Az elmúlt hónapokban több hullámban is próbálkoztak csalók, ugyanakkor ezek a visszaélések nemcsak a mobilszolgáltatókat és a vállalatunkat, hanem más iparágakat (pl. bankszektor) is érintettek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- írták válaszukban. Arra is kitértek, hogyolvasónk természetesen jól tette, hogy nem nézte meg, pontosan mit rejt a link.

Azt tanácsoljuk, hogy ha bárki gyanús SMS-t vagy emailt kap, semmiképp ne kattintson a benne található linkre és ne adjon meg személyes- vagy bankkártya adatokat. Azzal is sokat segíthetünk, ha erre a jótanácsra minél több családtagnak és ismerősnek felhívjuk a figyelmét

- tették még hozzá, A Yettel pedig tanácsokkal is ellátott minket arra vonatkozóan, mit tegyünk és mire gyanakodjunk, ha hasonló üzenetet kapunk ilyen gyanús számról és tartalommal.

Mindenképpen keltsen gyanút, ha a következőket tapasztaljuk:

  • nem a megszokott elrendezésű a céges e-mail felépítése,
  • helyesírási hibát, nem nyelvhelyes szöveget látunk,
  • alapvetően indokolatlannak érezzük, hogy bárhova bármilyen adatot is meg kellene adnunk,
  • egy gyanúsan kedvező vagy ingyenes ajánlattal keresnek meg, esetleg nagyértékű nyereményt nyertünk – miközben részt sem vettünk nyereményjátékban
  • a weboldal címe, ahova az e-mail vezet, nem, vagy csak összetett szóként tartalmazza az adatközlést kérő cég nevét

Ha ezeket az alapszabályokat betartjuk, akkor szinte minden eshetőséget kizártunk, hogfy a bűnözők éppen minket verjenek át. Ezzel kapcsolatban azonban nem árt minél többször hangsúlyozni, hogy mindig indokolt az óvatosság: a csalók nem pihennek, és biztosak lehetünk benne, hogy máris a következő lehúzási kísérleten dolgoznak.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
1 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Melcy
2 hete
Én a telecomnàl vagyok és én is kaptam pont egy ugyan ilyen szöveggel ellàtott üzenetet csak atelecom volt a yettel helyén és +225-ös előhívóval
0
0
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?