11 °C Budapest
Aerial view of the hands of a scientist pouring fluid with the pipette into a petri dish in a laboratory with a green atmosphere.

Ez dobhat mentőövet a brutálisan meleg nyarak ellen: karnyújtásnyira vagyunk már a megoldástól

2024. augusztus 28. 11:48

A tavalyi év volt a valaha mért legmelegebb, és 2024 még szélsőségesebbnek ígérkezik. Júniusban a 13. egymást követő hónapban döntött rekordot a globális hőmérséklet, júliusban pedig négy egymást követő napon mérték a legmagasabb értékeket a feljegyzett történelemben - írta meg a Nature.

A rendkívüli hőség súlyos következményekkel jár: vízhiányt okoz, károsítja a termést, megterheli az elektromos hálózatokat, és becslések szerint évente közel 500 000 ember halálát okozza. A tudósok ezért innovatív módszereken dolgoznak a városok hűtésére és az energiafelhasználás csökkentésére.

Az egyik ígéretes irány a légkondicionálók hatékonyságának javítása. Emmanuel Defay és kollégái a Luxemburgi Tudományos és Technológiai Intézetben egy olyan készüléket fejlesztettek ki, amely "elektrokalorikus" hűtésre épül. Ez a technológia nem támaszkodik környezetkárosító hűtőközegekre, és sokkal hatékonyabbá teheti a légkondicionálók működését.

Más kutatók az úgynevezett szuperhűvös anyagokkal kísérleteznek, amelyek áramellátás nélkül képesek a környezeti hőmérséklet alá hűteni a felületeket. David Sailor, az Arizonai Állami Egyetem professzora szerint "ezek az anyagok potenciálisan megváltoztathatják a világot". Nemcsak az épületek hűtésében segíthetnek, hanem a kültéri levegőt is lehűthetik.

A szuperhűvös anyagok fejlesztése gyorsan halad. Júliusban kínai kutatók DNS-ből és zselatinból készült szuperhűtő aerogélről számoltak be, amely akár 16 °C-kal is képes csökkenteni a felületek hőmérsékletét a környezeti levegőhöz képest.

Aaswath Raman, a Kaliforniai Egyetem kutatója a hűvös anyagok kategóriájában dolgozik, amelyek elsősorban a napfény visszaverésére összpontosítanak. Csapata olyan bevonatot fejlesztett, amely az évszaktól függően hűti vagy melegíti a falakat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Más megközelítések is léteznek, például a "fázisváltó tinták", amelyek a hőmérséklet függvényében változtatják tulajdonságaikat, vagy a hűvös járdák, amelyek jelentősen csökkenthetik a felületi hőmérsékletet.

Bár ezek a technológiák ígéretesek, még számos kihívással kell szembenézniük, mielőtt széles körben alkalmazhatóvá válnának. A kutatóknak alaposan ki kell értékelniük az új anyagokat, és figyelembe kell venniük azok esetleges hátrányait is.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?