11 °C Budapest
Blue nokia keypad phone

Tömegek kaptak ilyen SMS-t egy ismeretlen számról: ezt kell tenned, ha köztük vagy

2024. augusztus 27. 17:14

Rengetegen kaptak a napokban adathalász SMS-t a "Magyar DPD" nevében. Ebben ékezetek nélkül írva figyelmeztetik a címzettet hogy kétszer is meghiusult a csomagkiszállítás, és arra kérik, frissítse az adatait, és egy rövidített linket mellékeltek.

Egyre gyakrabban fordulnak elő telefonon, internetes oldalakon, e-mailben és közösségi oldalakon szerveződő csalások, átverések és adatlopási kísérletek. Korábban, az online rendelések növekedésével párhuzamosan, elterjedtek a futárszolgálati SMS-nek álcázott üzenetek, és most úgy tűnik, megint ezek kaptak újult erőre.

Legalábbis a Pénzcentrum több olvasójától is érkezett jelzés, valamint a szerkesztőségünkben is többen kaptak a napokban adathalász SMS-t a "Magyar DPD" nevében. Ebben ékezetek nélkül írva figyelmeztetik a címzettet hogy kétszer is meghiusult a csomagkiszállítás, és arra kérik, frissítse az adatait, és egy rövidített linket mellékeltek.

Erre azonban nem érdemes kattintani.

A csaló SMS-ekben szereplő weboldalak mindegyike arra törekszik, hogy becsapja a látogatókat, és személyes adatokat, például bejelentkezési információkat vagy hitelkártyaszámokat szerezzen meg tőlük. Szerencsére már vannak olyan oldalak, amelyeket sikerült letiltani, de a legtöbbet egy naprakész biztonsági szoftver (például vírusirtó vagy tűzfal) is egyértelműen felismeri és jelzi.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A csaló SMS. Forrás: olvasónkA csaló SMS. Forrás: olvasónk

Mit tegyünk, ha átverés áldozatává váltunk?

Amint felismerjük, hogy csalás áldozatai lettünk, az alábbi három lépést kell megtennünk:

  • Értesítsük a bankunkat! Mivel a legtöbb kiberbűncselekmény a banki adatokat célozza, fontos, hogy a pénzintézetünk minél előbb értesüljön az esetről. Ismertessük a történteket, és kérjük a bankkártyánk azonnali letiltását!
  • Jelentsük az esetet a hatóságoknak! Az online vagy telefonos csalás ugyanolyan bűncselekmény, mint egy betörés, ezért bátran forduljunk a rendőrséghez. A leggyorsabb módja ennek a 112-es segélyhívó szám tárcsázása.
  • Vegyük fel a kapcsolatot az Igazságügyi Minisztérium legközelebbi áldozatsegítő központjával! Az ottani szakemberek nemcsak jogi tanácsot és érzelmi támogatást nyújtanak, hanem krízishelyzetben azonnali pénzügyi segítséget is biztosíthatnak.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 13. péntek
Kornél
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?