Teenager redhead girl use smartphone typing browsing, loses becoming surprised sudden lottery results, bad news, fortune loss, fail. Young woman walking in urban city street outdoors. Town lifestyles

Óriási pusztításra képes ez az egyetlen kód telefonon, laptopon: minden adatot töröl nyomtalanul

2024. augusztus 13. 11:44

Digitális adathordozó eszközt értékesítő cégek adminisztrációs folyamatait jelentősen befolyásoló változás jön augusztus 21-től. Az úgynevezett adattörlő kód szabályozásával adathordozásra alkalmas eszközök - PC-k, okostelefonok, pendrive-ok, tabletek,stb. - vásárlásakor az eladónak a számlán rögzítve kell majd biztosítania az úgynevezett adattörlő kódot, amely lehetővé teszi a későbbiek folyamán a vásárló adatainak biztonságos, végleges törlését.

A folyamat azonban korántsem ilyen egyszerű, eladói oldalon a számlázás kapcsán plusz adminisztrációs feladatot hoz magával az adattörlő kód szükségességének rögzítése termékenként, amire most még felkészülhetnek az értékesítők, a vevők pedig jó, ha tudják, mire kell majd odafigyelniük. A Billingo rendszerével számlázók körében közel 7000 vállalkozást érint a szabályozás hatálybalépése.

Ma Magyarországon alanyi jog a fogyasztók által vásárolt tartós adathordozók (ide tartoznak például a PC-k vagy az okostelefonok, tabletek, pendrive-ok) adatainak biztonságos törlése, amelyhez az állam, azaz a NAV segítséget is ad. Az erről szóló kormányrendelet alapján a kereskedők kötelesek egy ingyenes adattörlő kódot igényelni NAV-tól és eljuttatni azt a vevőnek. A kód kiosztásának logisztikáját és felhasználásának körülményeit szabályozó, a 2020-as év utolsó napján létrehozott 726/2020. (XII.31.) Korm. rendelet 2024. augusztus 21-ével lép hatályba, elsősorban az online számlázóprogramokat és online piactereket üzemeltető cégeket állítja majd új, főként adminisztrációs kihívások elé.

Mire jó a bűvös kód és mikor kell használni?

Amennyiben tartós adathordozót vásárolunk és használat után például el szeretnénk adni, esetleg továbbadni családtagnak, rokonnak akkor a biztonságos törlést egy NAV által átadott kód és a beváltást szolgáló applikáció segítségével tehetjük meg úgy, hogy az adatok valóban ne legyenek visszanyerhetőek.

“Fontos, hogy a kereskedők odafigyeljenek adatkód-köteles termékeik megjelölésére, hiszen a vevők adatainak védelme múlik rajta. Mivel a számlán kell majd ezt a kódot a kereskedőnek átnyújtania a vevő felé, ezért érdemes felkészülni a jogszabály alkalmazásának körülményeire” - tette hozzá Besztró Szabolcs, a Billingo stratégiai és operatív igazgatója.

Augusztusban még tart a felkészülés

Az egész folyamat megfelelő implementálására a kereskedőknek és az online számlázó rendszernek együtt kell felkészülnie, hiszen a kódköteles termékek megjelölése, a kód lehívása és kiadása közös érdekük. Egyelőre manuálisan zajlik ez a folyamat, azaz mindent a kereskedőnek kell végrehajtania: kódot igényelni, felvinni és visszajelenteni a NAV felé a kiadás tényét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Augusztus 21 után már csak jelölnie kell a terméknél, hogy az adattörlő kód köteles, és ha a számlázója alkalmas erre, akkor a folyamat automatizálható lesz. Augusztus 21. után, ha a kód átadása elmarad, akkor a vásárlók a fogyasztóvédelemhez fordulhatnak. “A Billingo is felhívja majd a nála számlázó kereskedők figyelmét augusztus folyamán azzal kapcsolatban, hogy miként érinti őket a rendelet.” - egészítette ki az igazgató.

A számlázás új dimenziója

A kiállított számlák eddig is fontos részét képezték a kereskedelmi folyamatnak, azonban most plusz, adatvédelmi funkciót is ellátnak. “Egyre nagyobb jelentősége van annak, hogy az egyes kereskedők milyen számlázó programot választanak, óriási munkát képes levenni az eladó válláról egy-egy automatizálási funkció.” - mondta el Besztró.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?