17 °C Budapest
Encryption your data. Binary code and digital Lock. Hacker attack and data breach. Big data with encrypted computer code. Safe your data. Cyber internet security and privacy concept. Database storage 3d illustration

Így támadnak az adathalászok: sokan nem is sejtik mekkora bajban vannak

2024. augusztus 7. 22:34

A Booking.com a szálláshelyeket kereső utazók egyik legfontosabb platformja, de mára olyan szolgáltatások, mint az autóbérlés és a repülőjegy vásárlás is elérhetővé váltak az oldalon keresztül. Ez a világ leglátogatottabb utazási és turisztikai honlapja, amely 2023-ban több mint egymilliárd foglalást bonyolított le, ami kétszerese a 2016-ban regisztrált számnak. Az ESET kiberbiztonsági szakértői most megmutatják, hogyan vadásznak ránk a csalók az adathalász e-mailek küldésétől a hamis hirdetések közzétételéig, miközben a megérdemelt nyaralásunkat tervezzük – és ahhoz is tanácsokat kapunk, miként lehet védekezni ez ellen a csalásforma ellen.

Nyilvánvaló, hogy a népszerű weboldal nem kerülte el a kiberbűnözők figyelmét sem, akik mindig nagy forgalmú online szolgáltatásokat keresnek, hogy célba vegyék áldozataikat. Maga a Booking.com is elismerte a probléma jelentőségét, és közölte, hogy az elmúlt 18 hónapban "500-900 százalékos növekedést" tapasztalt az utazási csalások tekintetében - ezt a növekedést pedig nagyrészt az okozza, hogy a kiberbűnözők 2022 novembere óta olyan eszközökkel is visszaélnek, mint a ChatGPT.

Az ESET szakértői szerint mivel a nyaralási szezon már javában tart, érdemes áttekinteni néhányat a Booking.com-ot érintő leggyakoribb csalások közül, és megnézni, mire kell figyelnünk, ha ezt a platformot használjuk – sőt, a szakértők további tippeket is adnak a nyaralással, szállásfoglalással kapcsolatos csalások elkerülésére a Hackfelmetszők – Veled is megtörténhet! kiberbiztonsági podcast legújabb adásában.

Adathalászat

Az adathalász e-mailek, szöveges üzenetek és a közösségi médián keresztül érkező tartalmak a csalók eszköztárának alapvető elemei. Az ilyen átverések során magukat egy jó hírű platformnak vagy vállalatnak kiadva elhitetik az áldozatokkal, hogy az adott oldal, szervezet hivatalos képviselőjével kerültek kapcsolatba. Gyakran állnak elő olyan hihető történetekkel, amelyekben egy ártalmatlannak tűnő, ámde rosszindulatú linken keresztül történő fizetésre vagy az adatok állítólagos ellenőrzésére, módosítására szólítják fel az áldozatot, ellenkező esetben a foglalás törlését is kilátásba helyezik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?