A photo of smiling concentrated girl mixing chemicals. Classmates looking at her during experiment. She is wearing protective eyeglasses and gloves in science class.

Hát vannak még csodák? Egyből négy olimpiai érem is esett a magyaroknak

2024. július 31. 09:42

Az idei Nemzetközi Kémiai Diákolimpiára Szaúd-Arábiában került sor, összesen 84 ország 327 versenyzője mérte össze tudását. A verseny jelentős magyar sikereket hozott.

Nemrég írtunk arról, hogy remekül szerepeltek a magyarok a hollandiai informatikai diákolimpián, de máris újabb sikerekről számolhatunk be: a magyar fiatalok remekeltek a kémiai versenyen is.

Az idei Nemzetközi Kémiai Diákolimpiát ezúttal Rijádban, Szaúd-Arábiában rendezték meg. A verseny egyéni jellegű, így nincs nemzetek közötti versengés. Mind a négy magyar résztvevő éremmel térhetett haza: Éger Viktória Bernadett és Viczkó Csaba Péter ezüstérmet, míg Erdélyi Kata és Perényi Attila bronzérmet nyert.

A magyar diákokat és kísérő tanáraikat 13 magyar kémikus is támogatta, akik a verseny feladatait összeállító és javító tudományos bizottság tagjai voltak. A bizottság alelnöke, Dr. Magyarfalvi Gábor az ELTE Kémiai Intézetének oktatója volt. A diákolimpia két részből állt: egy laboratóriumi gyakorlati és egy elméleti fordulóból, ahol a diákok feladataikat anyanyelvükön oldhatták meg.

A verseny mellett a résztvevők Rijád nevezetességeit is megtekinthették, és különböző kulturális programokon, például lovas- és solymászbemutatón is részt vehettek. A következő Kémiai Diákolimpiának 2025 nyarán az Egyesült Arab Emírségek ad majd otthont.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?