Shot of an unrecognisable hacker using a laptop in the dark

Így használják ki a kiberbűnözők a nagy IT-leállást: ha ilyen e-mailt kapsz, azonnal töröld!

2024. július 20. 16:29

Az utóbbi napokban világszerte egyre több kiberbiztonsági szakértő és ügynökség figyelmezteti az embereket egy újabb hackerkísérlet-hullámra, amely az informatikai rendszerek kiesését próbálja kihasználni - írta a BBC. Bár nincs konkrét bizonyíték arra, hogy a CrowdStrike nevű kiberbiztonsági cég legutóbbi kiesését rosszindulatú tevékenység okozta volna, a helyzetet máris megpróbálják kihasználni a csalók.

Az Egyesült Királyság és Ausztrália kiberügynökségei arra hívják fel a figyelmet, hogy legyünk éberek a hamis e-mailekkel, telefonhívásokkal és hivatalosnak tűnő weboldalakkal szemben. "Győződjenek meg arról, hogy valóban a vállalat hivatalos képviselőivel állnak kapcsolatban" - tette hozzá George Kurtz, a CrowdStrike vezetője.

"Egy ilyen esemény ajándék a csalóknak, mivel rengeteg embert aggaszt és sok címlapot ural" - mondta Troy Hunt kiberbiztonsági szakértő. Az Ausztrál Hírközlési Igazgatóság (ASD) figyelmeztetett arra, hogy a hackerek hamis szoftverjavításokat küldhetnek ki. Az ASD közleménye szerint számos rosszindulatú weboldal és nem hivatalos kód kerül forgalomba, amelyek azt állítják, hogy segítenek a helyreállításban. Az ügynökség sürgeti az informatikai válaszadókat, hogy csak a CrowdStrike hivatalos weboldalát használják információ- és segítségforrásként.

Már megfigyelhető az adathalász támadások számának növekedése.

A Secureworks kutatói szerint már most ugrásszerűen megnőtt azoknak az új domain-regisztrációknak a száma, amelyek hivatalosnak tűnnek és rosszindulatú szoftverek letöltésére vagy személyes adatok átadására próbálják rávenni az embereket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A tanács elsősorban az IT-menedzsereknek szól: legyenek óvatosak és csak megbízható forrásból származó információkra támaszkodjanak. De magánszemélyek is célpontokká válhatnak. Ezért fontos mindenki számára az óvatosság: csak hivatalos csatornákon keresztül érkező információkra hagyatkozzunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 6. péntek
Zakariás
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?