Close up of young woman using smartphone on social media network application. Viewing posts, giving likes or love, making friends on social media pages in the city. People engaging in networking with technology. Social media addiction concept

Bekövetkezett, amitől mindenki rettegett: durva választás előtt állnak a Facebook felhasználói

2024. július 2. 19:05

Az Európai Bizottság vádat emelt a Meta Platforms ellen, mert a cég újonnan bevezetett fizetős vagy beleegyezéses hirdetési modellje sérti az EU digitális piacokra vonatkozó jogszabályait, amelyeknek éppen az a célja, hogy korlátozza a nagy technológiai vállalatok hatalmát - jelentette a Reuters.

Az Európai Unió versenyjogi hatóságai vádat emeltek a Meta Platforms ellen, ugyanis az amerikai cég új hirdetési modellje sérti az EU technológiai előírásait. A vádak szerint a Meta fizetős vagy belegyezéses hirdetési rendszere, amelyet tavaly novemberben vezettek be Európában a Facebook és Instagram platformokon, ellentétes a digitális piacokról szóló uniós törvénnyel. Az említett törvény arra törekszik, hogy korlátozza a nagy technológiai vállalatok befolyását.

Fizess vagy szolgáltass adatot!

A Meta modellje lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy válasszanak:

vagy beleegyeznek abba, hogy a vállalat felhasználja az adataikat és ingyenesen használják a szolgáltatást reklámokkal, vagy előfizetnek a platformok reklámmentes változatának használatára.

Az Európai Bizottság állítása szerint a Meta ezzel a gyakorlattal kényszeríti a felhasználóit adataik megosztására és nem kínál számukra lehetőséget egy kevésbé személyre szabott, de egyenértékű alternatíva használatára.

Az EU polgárai rendelkezhetnek saját adataik fölött

Margrethe Vestager, az EU trösztellenes politikájának vezetője hangsúlyozza, hogy az uniós polgároknak joguk van a saját adataik feletti rendelkezésre és arra is, hogy a kevésbé célzott hirdetések opcióját választhassák.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Meta ezzel szemben azt állítja, hogy új előfizetési modellje összhangban van az európai legfelsőbb bíróság irányelveivel és megfelel az uniós jogszabályoknak.

A Meta módosíthatja hirdetési stratégiáját annak érdekében, hogy elkerülje az esetleges büntetést, ami a vállalat globális éves forgalmának akár a 10%-át is elérheti. Az Európai Bizottság vizsgálata várhatóan jövő márciusban zárul le. Az EU versenyfelügyeleti testülete nemrégiben hasonló okokból kifolyólag emelt vádat az Apple ellen is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 4. csütörtök
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm