Fiatal fitness sportoló nők futnak a parkban. Boldog sportos nő zenét hallgat fülhallgatón futás közben a természetben reggel. Egészséges fitness nő kocog a szabadban.

Kegyetlen átverés terjed a TikTok-on: egy szót ne higgy el abból, amit ezekben a videókban mondanak, kamu az egész

2024. október 21. 17:44

A TikTok fitness influencerei által terjesztett irreális testnormák és hamis tanácsok komoly aggályokat vetnek fel egy új tanulmány szerint. A Flinders Egyetem kutatói 200 népszerű TikTok-videót elemeztek, és megállapították, hogy ezek a tartalmak gyakran káros hatással lehetnek a nézőkre, különösen a fiatal korosztályra- írta meg a ZME Science.

A kutatás feltárta, hogy a vizsgált videók túlnyomó többségében nők szerepeltek, akiket jellemzően vékony, tónusos teszttel ábrázoltak. Ez az úgynevezett "fitt ideál" ugyanolyan nehezen elérhető a legtöbb nő számára, mint a hagyományos "vékony ideál". A férfiakat bemutató videók ezzel szemben az izmos tesztalkatot népszerűsítették, gyakran elhallgatva a teljesítményfokozó szerek használatát.

A tanulmány aggasztó eredményei közé tartozik, hogy a videók több mint fele szexualizálta a női tesztet, 20%-uk testszégyenítést tartalmazott, 8,6%-uk pedig evészavarokat népszerűsített. Samantha Pryde, a kutatás vezetője szerint a tanulmányuk rávilágít

a képzetlen influencerek által megjelenített kiváltó és félvezető információkkal kapcsolatos aggodalomra.

Eva Kemps professzor, a tanulmány társszerzője kiemelte a nemek közötti különbségeket a videók tartalmában. Míg a női videók gyakran tárgyiasítottak bizonyos tesztrészeket, a férfi videók inkább eltakarták az arcokat, ami más platformokon nem jellemző tendencia.

A kutatók szerint a fitspiration videók több mint 60%-a helytelen vagy káros információkat terjesztett. Ezek között szerepeltek kétes diétás tippek és olyan edzésprogramok, amelyek helytelen követése sérüléshez vezethet. A félrevezető tartalmak nagy része olyan fitnesz-influencerektől származott, akik nem vagy alig rendelkeztek hivatalos egészségügyi vagy edzéstudományi képzettséggel.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ivanka Prichard docens, a tesztkép és tesztmozgás szakértője hangsúlyozta, hogy "több együttműködésre van szükségünk a közegészségügyi szervezetekkel, hogy a fitneszbefolyásolókat arra ösztönözzük, hogy olyan bizonyítékokon alapuló információkat osszanak meg, amelyek elősegítik az egészséges, reális elvárásokat a testképpel és a fittséggel szemben."

A tanulmány szerzői fokozottabb ellenőrzésre és a reális, egészségközpontú tartalmak népszerűsítésére szólítanak fel a közösségi médiában. Szerintük az olyan platformoknak, mint a TikTok, többet kellene tenniük annak érdekében, hogy a fitnesz-tartalmak pontosak legyenek, és egészséges viselkedésre ösztönözzenek, ne csak idealizált tesztforákra.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 21. hétfő
Orsolya
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?