5 °C Budapest
Paris, France - June 8th 2013 : Open jar of Nutella on a white surface.

Itt a nagy Nutella teszt: 15 ország Ferrero-termékét vizsgálták - van minőségi különbség?

2024. október 19. 21:01

Tizenöt ország Nutelláját tesztelte nemrég a Termékkritikus, hogy kiderítse, valóban van-e különbség az íz, az állag vagy az összetevők között. Az eredmény meglepő: a termékek között csak minimális eltlérések voltak.

A globális piacon a termékek tartalma és íze országonként jelentősen eltérhet, még akkor is, ha első ránézésre egyformának tűnnek. A Pénzcentrum néhány hónapja kiderítette, hogy például a Fanta termékek Olaszországban sokkal több narancslét tartalmaznak, mint az itthon árusított darabok. Egy másik ikonikus termék, a Piros Arany kapcsán pedig az árak tekintetében voltak drasztikus különbségek, nem a magyar piac javára.

A Fanta-ügy kapcsán egyébként Lázár János még törvénymódosítást is kezdeményezett, egy másik cikkünkben pedig egy olyan térképre bukkantunk, amely még több országban található üdítőkkel veti össze a népszerű terméket. Hasonlóra tett kísérletet most a Termékkritikus TikTok csatorna, amelyik 15 ország nutelláját hasonlította össze.

@termekkritikus

♬ eredeti hang - A termékkritikus

Mint a videó ismertetőjében is írja: 

Az év elején egy izgalmas kihívást tűztem ki magam elé: négy különböző ország Nutellájának összehasonlítását terveztem, hogy kiderüljön, valóban ugyanaz-e az íz és az összetétel, mint amit Magyarországon megszoktunk. Ahogy azonban egyre többen érdeklődtek a teszt iránt, világossá vált, hogy ennél jóval nagyobb léptékben kell gondolkodnom. Így született meg a terv, hogy nem négy, hanem 15 ország Nutelláját vetem össze, ezzel létrehozva a világ első ilyen globális íztesztjét.

A minták egészen pontosan Magyarország mellett Albániából, Angliából, Ausztriából, Franciaországból, Csehországból, Görögországból, Hollandiából, Horvátországból, Németországból, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szlovákiából és Törökországból érkeztek.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az összetevők részletezése során a csatorna megvizsgálta a pálmaolaj, a sovány tejpor, a zsírszegény kakaópor, a mogyoró és a cukor arányát is. Az adatok alapján mindenhol azonosak a tápértékek, de vajon az íz is ugyanolyan?

A magyar termékben a következők az arányok

Mint ahogy az az alábbi képen látható, a Magyarországon forgalmazott Nutella termékek fő alapanyaga (nem meglepő módon) a cukor 57,5%-kal, a második azonban a pálmaolaj 31%-kal, míg a mogyoró, amely talán a legtöbb fogyasztót bevonzza, csupán 13%-ban található meg sokak kedvencében:

Úgy tűnik, a termékek tápértéke minden országban azonos

Mint látható, a tápérték tekintetében tényleg semmiféle különbség nincs az egyes országok Nutella termékei között. Az összes termék egyforma mennyiségben tartalmaz zsírt, szénhidrátot, fehérjét és sót - ez összesen 539 kcal tápértéknek felel meg. Bár az összehasonlítás ily módon nem különösebben érdekes, számszerüsítve látni, hogy pontosan miből mennyit viszünk be egyébként a szervezetünkbe, azért sokaknak lényeges lehet.

Mennyiben különbözik az ízük?

A teszt alapján úgy tűnik, a termékek "nagyon hasonló ízvilágot képviselnek", így összességében a különbségek, ha vannak is, szinte észevehetetlenek a termékek között - állapította meg a kritikus. Az elmúlt botrányokat figyelembe véve tehát a termékcsalád rajongóinak megnyugvást jelenthet, hogy bármerre mennek is Európában, a jól megszokott ízeket kapják majd a Nutellától.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 19. szombat
Nándor
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?