Biatorbagy moon night sky milky way

Erről jobb nem lemaradni: csodálatos égi jelenség várható péntektől az égbolton

MTI
2024. október 8. 22:03

Péntektől esténként várhatóan szabad szemmel is megfigyelhető lesz a nyugati égbolton feltűnő C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös. A Svábhegyi Csillagvizsgáló ebből az alkalomból több programmal is várja az érdeklődőket - közölték a szervezők hétfőn.

Az üstökös sikeresen túlélte a szeptember 27-i napközelségét, és a legfrissebb megfigyelések szerint jelentős aktivitást mutat. Péntek estétől már észlelhető lesz a nyugati égbolton, bár ekkor a Nap közelsége miatt még nehezebb lesz megfigyelni. Binokulár segítségével azonban könnyebben láthatóvá válik majd a fényes üstökösmag, valamint az abból kiinduló porcsóva - tájékoztattak. A jelenség megfigyeléséhez az első napokban különösen fontos, hogy teljesen sík és szabad legyen a láthatár.

A Vénusz támpontként szolgálhat, az üstökös ugyanis 29 fokkal, azaz két kinyújtott kezű arasszal nyugatra található a fényes bolygótól. A fényes jelenség kedden este 19 órakor már 14 fok magasan, pénteken pedig 21 fokos magasságban lesz, a Kígyó csillagképben, így napról napra egyre jobban láthatóvá válik. Észlelés szempontjából az október 20-a, vasárnap este 19 óra ígérkezik a legjobbnak. Az üstökös megtalálását ekkor segíti, hogy együttáll majd a Marfik csillaggal, így egy binokulárral egyszerre láthatjuk őket - tudatták a közleményben. A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstököst elsőként a Kínai Tudományos Akadémia Bíbor-hegyi Obszervatóriumában észlelték, 2023. január 9-én. Néhány héttel később, február 22-én az ATLAS projekt dél-afrikai csillagvizsgálójából is felfedezték.

Szeptember 27-én került napközelségbe, nagyjából a Merkúr pályájához hasonló távolságban. Október első napjaiban a hajnali égen volt megpillantható. Szerdán és csütörtökön a Naphoz jár majd nagyon közel, pénteken pedig az esti égen bukkan fel, ami az északi féltekei megfigyelőknek kedvez majd - áll a közleményben. A Svábhegyi Csillagvizsgáló rendhagyó esti programokat szervez az üstökös észlelésére, ahol nagy látómezejű binokulárokkal és nagyobb nagyítású távcsővel is meg lehet majd figyelni az üstököst. A programokra a csillagvizsgáló honlapján, a Programok a csillagvizsgálóban menüpont alatt található linken lehet jelentkezni. A kométáról és annak megfigyeléséről ugyancsak a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján található további információ.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 40. héten

Ezen a héten is élőben közvetítettük az Ötöslottó sorsolását. Lássuk, elvitték-e a fél éve halmozódó főnyereményt, amely már 5 milliárd 935 millió forint volt ezen...

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 9. szerda
Dénes
41. hét
Október 9.
Postai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. október 8. 15:02