23 °C Budapest
Fehér gyertya ég a sötétben

Gyászol a filmvilág: meghalt Maggie Smith brit színésznő, a Harry Potter-filmek sztárja

2024. szeptember 27. 15:33

Maggie Smith, a brit színjátszás ikonikus alakja 89 éves korában elhunyt. A többszörösen díjazott színésznő pályafutása során olyan emlékezetes szerepeket alakított ki, mint Miss Jean Brodie, Minerva McGonagall professzor a Harry Potter-filmekben, vagy Grantham grófnője a Downton Abbey sorozatban - számolt be a The Guardian.

Maggie Smith fiai, Chris Larkin és Toby Stephens közleményben erősítették meg édesanyjuk halálhírét. "Békésen hunyt el a kórházban ma kora reggel, szeptember 27-én, pénteken" - írták. A család köszönetet mondott a Chelsea és Westminster Kórház személyzetének a gondoskodásért, és kérte, hogy tartsák tiszteletben magánéletüket.

Az 1934-ben Oxfordban született Smith tizenévesen kezdte színészi pályafutását. Tehetségét számos díjjal ismerték el, többek között Oscar-díjjal jutalmazták a "The Prime of Miss Jean Brodie" című filmben nyújtott alakításáért. Bár gyakran skatulyázták be komikus szerepekbe, drámai teljesítményei kiemelkedőek voltak.

Smith színpadi karrierje is figyelemre méltó volt. A National Theatre társulatának tagjaként olyan darabokban játszott, mint az Othello, ahol Laurence Olivier partnere volt. Ingmar Bergman rendezésében eljátszotta Hedda Gablert is.

A színésznő filmes pályafutása során olyan jelentős alkotásokban szerepelt, mint a "Szoba kilátással", a "Gosford Park" és a "The Lady in the Van". A Harry Potter-sorozatban Minerva McGalagony professzort alakította, míg a Downton Abbey-ben Grantham grófnőjeként alakított emlékezeteset.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 38. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/38. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 39. héten már 870 millió forintért játszhatnak a játékosok.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 27. péntek
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Kutatók éjszakája
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 27. 14:05