25 °C Budapest
Serious mid adult creative businessman using computer. Male freelancer is writing in book at home office. He is sitting on chair at table.

Így dönti romlásba a home office a magyar dolgozókat: sokan máris elvesztették a kontrollt

2024. szeptember 23. 12:33

Nincs közvetlen kapcsolat az otthoni munkavégzés és a szerencsejáték-függőség kialakulása között, ugyanakkor a függőséggel küzdőkre nincs jó hatással, ha kevesebb kontrollt kell gyakorolniuk szokásaik felett - derült ki egy friss kutatásból.

A sokak életében kiemelt jelentőséggel bíró home office került a górcső alá az LVC Diamond Kft. megbízásából készült kutatásban is. A Kantar Hoffmann által végzett kutatás a home office és a szerencsejáték-függőség kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálta a 18-30 évesek körében.

Sokan kipróbálják

A kutatásban részt vevő 18-30 éves korosztályban kimondottan magas az online szerencsejáték ismertsége és használata. A megkérdezettek 84%-a hallott már az online szerencsejátékokról, 44%-uk már ki is próbálta. Akik kipróbálták az online szerencsejáték valamilyen formáját, azok jellemzően fenntartják a használatát, kevés a lemorzsolódó: a 44%-ból mindössze 4% mondta azt, hogy nem lett belőle játékos. Akik pedig játszanak, azok hasonló arányban játszanak online kaszinójátékokkal (27%) és sportfogadással (28%).

A játékosok tizede a Coviddal együtt járó lezárások alatt a korábbinál többet játszott, 4% ekkor kezdett el online szerencsejátékozni. A válaszadók jelenleg hetente átlagosan 2-3 napot töltenek home office-ben. Bár a kutatás eredménye szerint a home office alapvetően nem befolyásoló tényező abban, hogy a játékosokból potenciálisan függők, problémás játékosok váljanak, ugyanakkor megfelelő táptalajt nyújt a függőség kialakulásához.

Az otthoni tanulás és munkavégzés, a munka-magánélet közötti határ elmosódása lehetőséget ad arra, hogy a játékosok a játékot kiszélesítsék a nap bármely szakaszára. A home office emellett befolyásolhatja az időérzéket is, egyben megnöveli a játékkal töltött órákat, költéseket. Így elmondható, hogy aki hajlamos arra, hogy problémás játékossá váljon, annál erősebb a függőség kialakulásának a veszélye, amennyiben otthonról dolgozik.

Kockázati zónában

A kutatásban részt vevő 18-30 éves, szerencsejátékot játszók 60%-a valamilyen mértékben kockázati zónában lévőnek számít a nemzetközileg és Magyarországon is elfogadott Szerencsejáték Probléma Súlyossága Kérdőív (PGSI) alapján. A válaszadó játékosok harmada problémás játékos, azaz szerencsejáték-függő a PGSI besorolása szerint! A problémások a teljes minta 13%-át teszik ki, azaz minden tizedik 18-30 közötti fiatalt érint a kérdés.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A problémás játékosok 87%-a online szerencsejátékkal játszik, 51%-ukra pedig a sportfogadás jellemző. A felmérésből kiderült, hogy ez a csoport a munkamegbeszélés vagy a tanulás közben is többet játszik (48%-uk néha, 32% gyakran tesz ilyet) – azaz a játékfüggőség egyik biztos jeleként szenvedélyük már a teljesítményüket, mindennapi rutinjukat, kötelességeiket is befolyásolja.

A világjárvány és az azzal járó otthoni bezártság leginkább náluk éreztette a hatását: 25%-uk a Covid alatt a korábbinál többet játszott, ez pedig az utóbbi időben is így van. A problémás játékosként beazonosítottak 57%-a hetente legalább egyszer játszik. Közel felük havonta 25.000 – 74.000 Ft-ot költ a játékra, tizedük efölötti összeget fizet be, míg 40% 25.000 Ft alatt költ.

A problémás játékosok közé tartozók célja kevésbé a konkrét nyeremény – csupán kétötödük jelölte meg, míg a mérsékelt vagy alacsony rizikófaktorú játékosok 70%-ánál ez a legfőbb motiváció –, összeségében inkább a valóságból való kiszakadás, a siker alapélménye, és a büszkeség motiválja őket a játékra. Az alacsonyabb rizikófaktorú vagy problémamentes játékosokhoz képest jóval többen gondolják azt, hogy aki online szerencsejátékokkal játszik, függővé válhat – a problémás játékosok 36% nyilatkozta ezt.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 38. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/38. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 39. héten már 870 millió forintért játszhatnak a játékosok.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 23. hétfő
Tekla
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?