15 °C Budapest
Modern gym facility in Bangkok, boxing gloves close up.

Még mindig tart a bokszőrület a világban: egyre többen csatlakoznak a World Boxing szövetséghez

MTI
2024. szeptember 11. 21:31

Algéria és Japán szövetsége is csatlakozott a World Boxing (WB) ökölvívó szövetséghez, amely tavaly alakult meg, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) között megszakadt a kapcsolat.

A két új érkezővel 44-re növekedett a WB tagszervezeteinek száma, a szövetség pedig jelezte, hogy további országok csatlakozási kérelme még elbírálás alatt van. A párizsi olimpián Japán érem nélkül zárt, Algéria viszont egy aranyéremmel, amelyet a nők 66 kilogrammos súlycsoportjában - többek között Hámori Lucát is legyőzve - Imane Helif szerzett, akinek ötkarikás indulása komoly vihart kavart. A 25 éves bokszolót, illetve a szintén párizsi aranyérmes tajvani Lin Jü-tinget (57 kg) az IBA kizárta a tavalyi világbajnokság negyeddöntőjét követően, mivel a vizsgálatok szerint a szervezetükben magas volt a tesztoszteronszint és a férfiakra jellemző XY kromoszómáik vannak. Az olimpiáról és annak selejtezőjéből viszont az IBA-t kizárta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amely engedte elindulni mindkettejüket.

Az IBA vetélytársának tekinthető WB nem titkoltan arra számít, hogy a NOB-tól meg fogja kapni a hivatalos elismerést és a jövőben - így már a 2028-as Los Angeles-i olimpián - levezényelheti a boksztornát. A sportág ötkarikás viadalainak szervezését és lebonyolítását a 2021-es tokiói, majd az idei párizsi olimpián is a NOB végezte, teljesen kiiktatva az IBA-t, amelynek Umar Kremljov személyében orosz elnöke van. Utóbbi élesen szembekerült Thomas Bach NOB-elnökkel, s viszonyuk nyíltan ellenségessé fajult, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság leminősítette és az el nem ismert státuszba sorolta át a Nemzetközi Bokszszövetséget. Egyúttal a NOB kilátásba helyezte, hogy a 2028-as olimpia hivatalos programjából is kiveszik az ökölvívást, az erről szóló döntés 2025-ben esedékes.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?