11 °C Budapest
Shot of a young man watching a movie at the cinema

Szabályos filmözön szakad Budapestre: potom pénzért lesznek a jegyek egy héten át

MTI
2024. augusztus 28. 19:15

Elindult a jegyelővétel a szeptember 17-én kezdődő 7. Budapesti Klasszikus Film Maratonra, amely szeptember 22-ig több mint 100 filmklasszikust és ritkán látható alkotást kínál a közönségnek, 500 forintos mozijegyekkel és ingyenes vetítésekkel - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Az idei program fókuszában a 110 éves magyar animáció áll. A közönség hosszú idő után először láthatja ismét a vásznon a Hugó, a víziló (1975) című magyar-amerikai animációs musicalt, valamint Az idő urai című francia kultfilmet - olvasható az NFI tájékoztatójában. Eredeti szerepének megfelelően, kísérőfilmekként is szerepelnek majd animációk a fesztiválon, felelevenítve a régi mozis hagyományt, de külön válogatás tiszteleg a ceglédi születésű, Oscar-díjas animátor, filmrendező és producer, George Pal előtt.

A fesztivál díszvendége Wim Wenders, a kortárs filmművészet meghatározó alakja lesz, aki Budapesten veszi át a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége (FIAF) díját, amelyet a filmörökség megmentése iránt elkötelezett alkotóknak ítélnek oda. A seregszemlén a BAFTA-díjas német filmrendező 12 felújított alkotását láthatja a közönség nagyvásznon, köztük Az erőszak vége (1997) című filmet, amelynek teljeskörűen restaurált változata Budapesten mutatkozik be először. A technológia, kommunikáció és a tömegmédia hatásait vizsgáló 1997-es thriller a New York Times szerint "mesteri módon fűzi össze a spekulációkat" - írja az NFI.

Külön szekcióban vetítik a tudományos-fantasztikus alkotásokat. A Múlt jövője című összeállítás futurisztikus némafilmekkel, látványos és rekordokat döntő kasszasikerekkel, valamint kultfilmekkel mutatja be, hogyan képzelték el a filmesek különböző generációi a jövőt. A Jérôme Seydoux - Pathé Alapítvány némafilmösszeállítása és az Aelita, a Mars királynője (1924) című fekete-fehér szovjet sci-fi élőzenés filmkoncert formájában lesz látható.

A közönség nagyvásznon élvezheti még az olyan ikonikus alkotásokat, mint a Terminator 2. - Az ítélet napja vagy a Vissza a jövőbe II.

Dokumentumfilmeket is kínál a fesztivál, többek között a Martin Scorsese narrációjával készült Made in England: Powell és Pressburger filmjei című angol dokumentumfilmet, amely Michael Powell filmrendező és Pressburger Imre magyar származású Oscar-díjas angol forgatókönyvíró, filmrendező és producer emlékére készült.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Szerepel a programban egy monumentális, személyes hangvételű esszéfilm Henry Fondáról (Henry Fonda for President, 2024). A fesztivál a holokauszt 80. évfordulója alkalmából olyan magyar filmekből is válogatást kínál, amelyek közös emlékezésre invitálnak, beszélgetésekkel kísérve. Gazdag Gyula, Balázs Béla-díjas filmrendező válogatásában a filmkészítés témáját feldolgozó közkedvelt klasszikusok kerülnek vetítésre.

A fesztivál teljes programja elérhető a BKFM honlapján. A vetítéseknek az Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi mozi, Francia Intézet, Art+ Cinema és a BMC ad otthont. A jegyár minden helyszínen egységesen 500 forint - kivéve a BMC-ben rendezett filmkoncertet és a Szent István téri ingyenes szabadtéri vetítéseket. A fesztivál szervezői 2000 akkreditációs karszalagot biztosítanak az oktatás szereplőinek, diákoknak és tanároknak - áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 36. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/36. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 37. héten már 600 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?