21 °C Budapest
A késõbbi bronzérmes Zombori Gábor a férfi 400 méteres vegyesúszás döntõje elõtt a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 17-én.MTI/Derencsényi István

Rengeteg sportolót zárhatnak ki a 2024-es párizsi játékokról: magyarok is köztük lehetnek

2024. augusztus 21. 18:53

A paralimpiai játékok küszöbén állva egy kevésbé ismert szabály kerül reflektorfénybe, amely jelentősen befolyásolhatja egyes sportolók részvételét a versenyen - emlékeztet a Ladbible.

A Párizsban augusztus 28-án kezdődő paralimpiai játékokon a szervezők több ezer fogyatékossággal élő sportolót várnak. Azonban egy különös szabály miatt egyes versenyzők már a verseny előtt kizárhatják magukat. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) által érvényes szabály ugyanis tiltja a "testreklámozást", beleértve a szupernépszerű olimpiai gyűrűk tetoválását is. Ez a rendelkezés teljes mértékben eltér az olimpiai játékokon alkalmazott gyakorlattól.

Érdemes ugyanis kiemelni, hogy a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság teljes mértékben külön szervezet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól. Márpedig a híres öt karikát csak az utóbbinak van joga használnia, az előbbinek nincs. Márpedig aki az IPC versenyein mutatja magán ezt a tetoválást, az bizony így a "hagyományos olimpiát" reklámozza, azaz vét az IPC szabályzata ellen, ami kizárást von maga után. Márpedig bőven lehetnek olyan sportolók, akik korábban részt vettek olimpiai játékokan, amiért tetováltattak, majd ezután komolyan lesérültek. Erre több példa is van.

A szabály szigorú betartását jól példázza Josef Craig esete. A brit úszót 2016-ban kizárták egy versenyből, mert mellkasán látható volt az olimpiai gyűrűk tetoválása. Az IPC szóvivője akkor kijelentette: "A testreklám semmilyen módon nem megengedett, és ez vonatkozik az olimpiai gyűrűkre is." Craig később kreatív megoldásokkal próbálta megkerülni a szabályt, például a tetoválás lefedésével vagy átfestésével. Az IPC azonban továbbra is ragaszkodik álláspontjához, annak ellenére, hogy sokan túlzottan szigorúnak tartják a rendelkezést.

A párizsi paralimpiai játékokon várhatóan ismét érvényben lesz ez a szabály, ami potenciálisan befolyásolhatja egyes sportolók részvételét - írja a lap. Márpedig ez akár a magyar kontingenst is veszélyeztetheti, bár arról nincsenek információk, hogy a 2024-ben 39 induló magyarnak van-e ilyen jellegű tetoválása, de jobb lesz ha vigyáznak bármiféle varrás is legyen rajtuk. Nehogy kizárják őket...

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

És ha már olimpia

A magyar sportolók teljesítménye a párizsi olimpián több szempontból is kiemelkedő volt. A magyar küldöttség hat arany-, hét ezüst- és hat bronzéremmel az éremtáblázat 14. helyén zárta a versenyt. Ez az eredmény különösen figyelemre méltó, ha figyelembe vesszük, hogy ennél kevesebb aranyérmet a második világháború óta rendezett húsz olimpián csak három alkalommal sikerült szerezni: 2008-ban Pekingben, 1976-ban Montrealban és az 1984-es Los Angeles-i játékokon, amelyeket Magyarország bojkottált

(Címlapkép - Derencsényi István, MTI/MTVA)

NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 36. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/36. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 37. héten már 600 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?